150.jpg

Osnovni principi hemoterapije

02. 07. 2010

Beograd, 02.juli- Istaknuti stručnjaci-transfuziolozi VMA prof.dr Bela Balint i pukovnik prof.dr Miroljub Trkuljić i hematolog KC Srbije doc.dr Milena Todorović autori su upravo objavljene knjige Osnovni principi hemoterapije u kojoj se na savremen način objedinjuje bogato znanje i višegodišnje iskustvo autora u oblastima bazičnih saznanja u procesu hematopoeze kao i složenih procedura u transplantacionoj medicini.

Ova monografija namenjena je lekarima specijalistima različitih grana medicine koji se bave problemom hematopoeznog sistema i vidovima lečenja njegovih poremećaja, kao i istraživačima i studentima koji tragaju za odgovorima na brojna, samo delimično razjašnjena pitanja – kao što su: zbog čega, kada i koju vrstu hemoprodukata primeniti u lečenju bolesnika sa narušenom homeostazom hematopoeze. Do detalja su obrađeni i prikazani, uz ilustraciju sopstvenim rezultatima, postupci vezani za zbrinjavanje bolesnika afereznim procedurama i primenom matičnih ćelija – kako u klasičnoj transplantaciji, tako i na polju regenerativne medicine. U knjizi su navedeni i najučestaliji potencijalni nepovoljni i sporedni efekti hemoterapije, kao i mere njihove prevencije.
 
- Pred nama je još jedno u nizu izuzetno vrednih dela nastalih kao plod višegodišnjeg rada naučnika i vizionara, prof. dr Bele Balinta i njegovih najbližih saradnika. Kao izuzetan, i na ovim prostorima jedinstven poznavalac "suštinskih tajni" matičnih ćelija hematopoeze, dr Balint nas sa svojim saradnicima vodi od poglavlja do poglavlja, od bazičnih saznanja u procesu hematopoeze do složenih procedura u transplantacionoj medicini. Autori ovom knjigom potvrđuju svoje vodeće mesto i ostavljaju pečat u kliničkoj transfuziologiji i transplantacijskoj medicini – kako na našim prostorima, tako i šire. – kaže se, između ostalog, u recenziji prof.dr Biljane Mihaljević i VS prof.dr Dragane Stamatović.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas