Oftalmoloski pregledi 022017.JPG

Oftalmološki pregledi za građane obavljeni na VMA

28. 02. 2017

Povodom Dana Vojnomedicinske akademije, a u organizaciji Klinike za očne bolesti VMA, za građane obolele od dijabetesa organizovani su pregledi očnog dna u cilju rane dijagnostike komplikacija dijabetesa.
Zastupnik načelnika VMA i načelnik Klinike za očne bolesti pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević istakao je važnost pregleda očnog dna kao jedne od prvih dijagnostičkih metoda za utvrđivanje postojanja šećerne bolesti. Podsetio je da je na preventivnom oftalmološkom pregledu, koji se savetuje tri puta godišnje nezavisno od opšteg zdravstvenog stanja građana, moguće otkriti prve promene nastanka dijabetesa, kao i da se ova vrsta skrininga smatra standardom u razvijenim evropskim zemljama.
Vojnomedicinska akademija, koja svake godine povodom dana institucije organizuje preglede za građane različitih specijalnosti, ove godine organizovala je preglede očnog dna sa ciljem skretanja pažnje javnosti na mikrovaskularnu komplikaciju dijabetesa tzv. dijabetesnu retinopatiju. Ona uz brojne faktore rizike i različite stadijume razvoja može dovesti do teškog oštećenja vida ukoliko se promene na očnom dnu ne uoče na vreme i započne adekvatna terapija.
Oftalmološki pregled na Kabinetu za očne bolesti VMA moguće je obaviti na osnovu uputa izabranog lekara, u toku dopunskog rada VMA, kao i u bilo kojoj drugoj specijalizovanoj oftalmološkoj ustanovi.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas