Anestezija maj 2013.jpg

Održana škola anestezije na VMA

13. 05. 2013

Dvodnevni seminar pod nazivom "Škola anestezije i intenzivne terapije" posvećen novinama u reverziji neuromuskularne blokade i lečenju infekcija u organizaciji Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Načelnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA prof. dr Zoran Slavković je prilikom uvodnog predavanja posvećenog istorijatu VMA i vojne anestezije, napomenuo da ova klinika već decenijama predstavlja regionalni centar za školovanje velikog broja mladih anesteziologa i da će predavanja lekara sa Klinike za anesteziologiju, Klinike za infektivne i tropske bolesti, kao i Sektora za farmaciju VMA biti posvećena najaktuelnijim temama o inovacijama u praksi neophodnih radi poboljšanja lečenja pacijenata.
U nastavku teorijskog dela tokom prvog dana usledila su predavanja načelnika Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA prof. dr Predraga Romića koji je govorio o tehnološkom napretku i medicinskim otkrićima, odnosno o njihovoj povezanosti, dok su o značaju i novom konceptu neuromuskularnog bloka izlagali dr Zdravko Brkan i dr Dušica Stamenković. Usledila su predavanja o najčešćim infekcijama i terapijama pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja o čemu su predavali prof. dr Maja Šurbatović, načelnica Sektora za farmaciju VMA prof. dr Mirjana Antunović, prof. dr Dragan Mikić i doc. dr Milić Veljović.
Tokom drugog dana posvećenog praktičnoj obuci, polaznici škole namenjene mladim specijalistima anesteziologije i intenzivne terapije pre svega iz Srbije, ali i regiona, imali su priliku da se u operacionim salama i jedinicama intenzivne nege uvere u prednosti duboke neuromišićne blokade i novog koncepta reverzije, kao i da vide racionalnu primenu antibiotika i nove principe sistemske antigljivične terapije.
Pored edukativnih aktivnosti i razmene iskustava škola je imala za cilj i da poveže lekare iz Srbije i regiona i unapredi njihovu saradnju.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas