Psihoonkologija.jpg

Održana predavanja iz psihoonkologije

14. 03. 2013

Kurs kontinuirane medicinske edukacije pod nazivom "Psihoonkologija" održan je na Vojnomedicinskoj akademiji. Predavanjima je prisustvovala i dr Dubravka Šaranović Racić, pomoćnik ministra zdravlja Republike Srbije, koja je ovom prilikom istakla važnost priključivanja zdravstvenih ustanova nacionalnom programu "Srbija protiv raka" i posebno naglasila neophodnu psihosocijalnu podršku obolelima od malignih bolesti, kao i edukaciju članova njihovih porodica.
Uvodno izlaganje održao je pukovnik prof. dr Predrag Romić, načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA i predstavio ukratko značaj psihoonkologije kao grane o kojoj se u javnosti još uvek malo govori, a koja je neizostavni deo ukupne brige o onkološkom bolesniku.
Predavanja su održale prof. dr Vesna Kesić, ginekolog - onkolog sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, mr sc. med. Snežana Mijalković, psihijatar i psihoterapeut i Vesna Kostić, specijalista kliničke psihologije, bračni i porodični terapeut Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. Obrađene su aktuelne teme iz oblasti nege pacijenata obolelih od malignih bolesti sa akcentom na značaj komunikacije, kako između članova porodice tako i između lekara i pacijenata. Ukazano je na mogućnosti poboljšanja, na najčešće nedostatke, ali i  očekivanja pacijenata.
Integrisana nega pacijenata i njihovih porodica, potpuno informisanje o medicinskim i psihološkim aspektima bolesti, kreiranje novih prioriteta u porodici, proaktivan nastup i očuvanje kvaliteta života čak i dok bolest napreduje, ali i prilagođavanje pacijenata i prihvatanje mogućnosti gubitka, neophodni su za očuvanje emocionalnog integriteta i zdravih mehanizama odbrane.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas