Održan simpozijum o neinvazivnoj neuromodulaciji.jpg

Održan simpozijum o neinvazivnoj neuromodulaciji

18. 10. 2016

Simpozijum kliničke neurofiziologije sa međunarodnim učešćem u organizaciji Klinike za neurologiju Vojnomedicinske akademije i Udruženja neurofiziologa Srbije održan je na VMA.
Načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA pukovnik dr Miroslav Broćić pozdravio je predavače iz inostranstva profesora dr Mihaela Ničea sa Lajbnic instituta za neuronauke u Dortmundu i njegove saradnike dr Min-Fang Kuo i dr Jana Groša i rekao da ovakav skup predstavlja jedan od velikih izazova i značajan podstrek daljem usavršavanju profesije. Rekao je takođe da je centralni nervni sistem u anatomskom smislu veoma komplekan i zahteva proučavanje sa mnogo aspekata koji se u današnje vreme sve više objedinjuju, te da je biomedicina danas jedan od ključnih pokretača za razvoj naučne misli. U uvodnom delu obratio se i akademik Dejan Popović, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, ujedno jedan od predavača, napomenuvši da je današnji skup dobra prilika da naučimo nove stvari zahvaljujući inostranim učesnicima, ali i utvrdimo gde se naši stručnjaci nalaze u ovoj oblasti. Potpukovnik prof. dr Tihomir Ilić sa Klinike za neurologiju VMA rekao je da tema simpozijuma - neinvazivna neuromodulacija zauzima apsolutni primat u oblasti kliničke neurofiziologije. Istakao je da iako prisutna više od 20 godina, ova tehnika u Srbiji nije dovoljno zastupljena, ali da je primetno interesovanje naučne i stručne zajednice za dalji razvoj biomedicinskog inženjeringa.
Stručni deo simpozijuma, namenjenog kako neurolozima tako i svim ostalim granama rehabilitacione medicine i kognitivnih neuronauka, bio je podeljen na tri dela. Uvodni deo bio je posvećen osnovama i mehanizmima neuromodulacije, dok su se druga dva odnosila na kliničku upotrebu neinvazivne moždane stimulacije. Predavači na simpozijumu osim pripadnika Vojnomedicinske akademije bili su lekari Kliničkog centra Srbije, Klinike za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i Instituta za mentalno zdravlje Srbije.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas