20_BKVM.jpg

Održan 20. kongres BKVM

19. 06. 2015

20. kongres Balkanskog komiteta vojne medicine (BKVM) održan je od 8. do 11. juna 2015. godine u Solunu, Grčka. U radu Kongresa učestvovali su predstavnici vojne medicine šest država članica BKVM (Albanija, Bugarska, Grčka, Rumunija, Srbija i Turska) koji su predstavili 250 radova, 140 usmenih izlaganja i 110 poster prezentacija. Srpsku delegaciju, koja je imala 20 članova, predvodio je zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Dragan Dinčić.
Glavna tema kongresa bila je "20 godina BKVM. Prošlost, sadašnjost, budućnost". Tokom naučnog dela kongresa održana su i dva okrugla stola na temu "Uzroci sekundarne hipertenzije među mlađim predstavnicima oružanih snaga" i "Glavne zoonoze, pretnja javnom zdravlju".
Na sastanku šefova vojnomedicinskih službi zemalja BKVM i načelnika vojnomedicinskih akademija BKVM, koji se peti put po redu održava tokom zasedanja Kongresa, glavna tema bila je preventivna medicina.
U skladu sa pravilima rada Kongresa iz svake zemlje nagrađuje se po jedan najbolji rad iz usmenih i poster prezentacija. Kao autor najboljeg rada srpske delegacije proglašen je potpukovnik dr Miroslav Dinić sa Klinike za kožne i polne bolesti VMA, a postera major dr Aleksandar Atanasković sa Klinike za opštu hirurgiju VMA.
Balkanski komitet vojne medicine osnovan je 1995. godine sa ciljem produbljivanja regionalne povezanosti i unapređenja stručne saradnje u oblasti vojne medicine, preventivne medicine, zbrinjavanja u uslovima elementarnih nepogoda, mentalnog zdravlja, zdravstvene nege, veterine, kliničkih studija i obrazovanja u oblasti vojnog zdravstva. Kongresi se održavaju svake godine i imaju veliki odjek u stručnim krugovima, a najbolji radovi sa kongresa objavljuju se u časopisu BKVM.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas