144.jpg

Obrazovanje i nauka: investicija za budućnost

09. 08. 2010

Beograd, 09.avgust-Obrazovanje i naučnoistraživački rad su oblasti kojima se u VMA posvećuje posebna pažnja i u kojima se ostvaruje značajna saradnja sa kolegama u zemlji i inostranstvu. Takođe, rezultati naučnoistraživačkog rada primenjuju se i valorizuju u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Nastavno-naučni potencijal VMA trenutno čini 26 redovnih i 49 vanrednih profesora, 45 docenata i 45 asistenata, 1 naučni savetnik, dva viša naučna saradnika, 6 naučnih saradnika i 1 istraživač-saradnik, a sve njihove aktivnosti neposredno koordiniše i usmerava Nastavno-naučno veće VMA. Osim svakodnevnog stručnog rada, kao i aktivnosti u okviru Visoke škole medicine, profesori, docenti i asistenti su uz sve ostale pripadnike VMA angažovani i na 63 naučnoistraživačka projekta iz različitih oblasti medicine koji se trenutno sprovode u našoj ustanovi, od kojih se 57 odnosi na klinička, a 5 na bazična istraživanja. Deo njihovih nastavnih aktivnosti usmeren je ka nastavi za specijalizante i poslediplomce, kao i u osmišljavanju i sprovođenju edukatvnih kurseva.  

U VMA se trenutno na specijalizaciji iz različitih oblasti medicine nalazi 171 lice, kako iz sistema odbrane, tako i iz zdravstvenih centara iz cele Republike, kao i pet stranih državljana. Od početka godine specijalistički ispit položilo je 18 lica. Školovanje je završila 97.klasa Škole rezervnih oficira sanitetske službe i 95.klasa Škole rezervnih oficira veterinarske službe. Različite oblike usavršavanja u trajanju od dve nedelje do šest meseci završilo je 73 lica, a trenutno se na usavršavanju nalazi još 36 lica. Nastavljena je uspešna saradnja sa Organizacijom za prohibiciju hemijskog oružja (OPCW), a šest njihovih inspektora je u toku ove godine završilo dvonedeljni edukativni kurs u Centru za kontrolu trovanja VMA. U sklopu saradnje sa srednjim medicinskim školama u Srbiji, organizovan je kurs za predavače Prve pomoći. U narednomom periodu u VMA će biti organizovani i višednevni edukativni kursevi za pripadnike vojnozdravstvene službe, kao i za kolege iz civilnih zdravstvenih ustanova sa sledećim temama: novine u lečenju akutno otrovanih gasovima u požaru, vojno-civilna zdravstvena saradnja u slučajevima masovnih katastrofa i nesreća, dijetoterapija dijabestesa i kardiovaskularnih oboljenja, racionalna farmakoterapija, maligni tumori kože itd. 

Na studentskoj praksi u VMA u toku ove godine do sada je bilo 320 studenata iz Srbije i četiri studenta iz Italije, Francuske, Velike Britanije i Nemačkle. Na stručnim i naučnim skupovima u zemlji do sada je učestvovalo 70 lica, a u inostranstvu 74 lica iz VMA. U okviru međunarodne vojnomedicinske saradnje u narednom periodu planirano je usavršavanje stručnjaka VMA u centrima u Japanu, Češkoj, Velikoj Britaniji i SAD u oblasti intenzivnog lečenja kritično obolelih pacijenta posle transplantacije organa, primene magnentne rezonance u dijagnostici specifičnih oboljenja, digestivne onkološke hirurgije i novih metoda istraživanja mehanizama delovanja visokotoksičnih hemijskih jedinjenja i antidota. Organizacionom transformacijom Centra za organizaciju i taktiku VMA u Trening centar Sanitetske službe, koja je u toku, stvoriće se uslovi za proširenje obima i sadržaja različitih programa usavršavanja, sa perspektivnim prerastanjem u regionalni centar vojnomedicinske edukacije.
 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas