Obeleženo 70 godina vojne fizijatrije-2.JPG

Obeleženo 70 godina vojne fizijatrije

08. 05. 2018

U sali Naučno-nastavnog veća Vojnomedicinske akademije danas je obeležen Dan Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i 70 godina vojne fizijatrije. Obeležavanju velikog jubileja prisustvovali su načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić, zamenik načelnika VMA pukovnik dr Dragan Dinčić, zaposleni na VMA kao i brojni gosti.
Čestitajući Dan svim zaposlenim na Klinici, pukovnik Dinčić podsetio je da je VMA jedna od retkih institucija u državi koja se može pohvaliti 70 godina dugom tradicijom u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. On je istakao da je i u fizijatriji, kao što je to bilo nebrojano puta u istoriji, vojni lekar među prvima u srpskoj medicini položio specijalistički ispit iz fizikalne, u to vreme nove grane, medicine.
Osvrat na istoriju razvoja vojne fizijatrije, sadašnje kapacitete i mogućnosti lečenja, kao i edukativni i naučno-istraživački potencijal Klinike predstavili su načelnik Klinike pukovnik prof. dr Aleksandar Đurović, docent dr Zorica Brdareski i docent dr Aleksandra Vukomanović.
Po njihovim rečima, začeci fizikalne terapije u vojsci datiraju još iz 30-ih godina 20 veka, kada je, u okviru  Glavne vojne bolnice formirano Odeljenje za rentgenologiju i fizikalnu terapiju.  Međutim, tek postavljanje pukovnika prof. Ivana Lesića, prvog lekara koji je položio specijalistički ispit iz tek formirane grane medicine – fizikalne medicine, na čelo Odseka za fizikalnu terapiju i terapeutsku fiskulturu  1948. godine postavljeni su temelji ove struke u vojsci.
Današnja Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, čiji koreni datiraju još iz 30-ih godina 20 veka, ima tri odeljenja – bolničko, odeljenje za ambulantnru fiziklanu terapiju i odeljenje za međukliničku rehabilitaciju, u kojima se dnevno zbrine između 250 i 350 pacijenata. Osim lečenja, lekari, fizioterapeuti i medicinske sestre Klinike aktivno učestvuju u edukaciji mladih kadrova i naučno-izdavačkoj delatnosti.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas