Obeleženo 55 godina vojne hemodijalize

09. 11. 2018

Svečanost povodom obeležavanja 55 godina vojne hemodijalize, u sklopu koje je održan stručni simpozijum pod nazivom „Faktori od značaja za dugotrajno preživljavanje pacijenata na hroničnoj dijalizi“ u organizaciji Klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije (VMA) i Nefrološke sekcije Srpskog lekarskog društva (SLD), održana je danas, 9. novembra 2018. godine u amfitetaru VMA.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević pozdravio je prisutne ispred vojnog zdravstva, čestitao praznik vojne nefrologije i istakao da je početak primene akutne i hronične hemodijalize u vojnom zdravstvu simboličan po mnogo čemu. Rekao je da to je jedan od pionirskih koraka na ovim prostorima, započet zahvaljujući hrabrosti, entuzijazmu i požrtvovanosti našeg sanitetskog osoblja koje se usavršavalo u zemlji i inostranstvu, a potom nova znanja i metode primenjivalo u lečenju naših građana. Naglasio je da je jedna od najefikasnijih mera unapređenja života dijaliziranih pacijenata transplantacija i da VMA radi na tome da se transplantacioni program proširi i kvalitativno i kvantitativno.
Dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu pukovnik prof. dr Tihomir Ilić rekao je da je današnje okupljanje prikaz jedinstva onoga što predstavlja struku, nauku i obrazovanje u vojnom zdravstvu. Izrazio je zadovoljstvo što je skup podržao veliki broj bivših i sadašnjih kolega jer je to najbolji način da se održi kontinuitet znanja i snaga nauke.
Načelnik Klinike za nefrologiju VMA pukovnik prof. dr Đoko Maksić upoznao je prisutne sa istorijatom Klinike za nefrologiju, koja je fomirana 1962. godine u okviru Klinike za unutrašnje bolesti. Zahvaljujući entuzijazmu i posvećenosti celog tima, a najviše dr Svete Suše, koji je uspešno završio stručno usavršavanje u Parizu, ubrzo po osnivanju mlada nefrološka služba uradila prvu hemodijalizu u VMA početkom 1963. godine. Prva transplantacija bubrega obavljena je na VMA 30. januara 1996. godine i sada je to rutinska procedura. Do sada je transplantirano oko 450 bubrega, što srodničkom što kadaveričnom transplantacijom, u ovoj godini 19, rekao je prof. Maksić.
Prisutnima se obratila i najstarija pacijentkinja na kućnoj dijalizi Snežana Vukotić, koja se zahvalila lekarima i osoblju VMA na 37 godina uspešnog lečenja. Takođe, direktor Centra urgentne medicine Kliničkog centra Kragujevac prof. dr Tatjana Lazarević zahvalila se kolegama VMA na odličnoj saradnji.
Nakon kulturno-umetničkog programa u izvođenju etno sastava „Jelek“, simpozijum je nastavljen sa radom pod predsedavanjem prof. Maksića i predsednice Nefrološke sekcije SLD prof. dr Dijane Jovanović.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas