Obeležen Svetski dan borbe protiv astme.jpg

Obeležen Svetski dan borbe protiv astme

07. 05. 2015

Povodom Svetskog dana borbe protiv astme, Klinika za pulmologiju Vojnomedicinske akademije organizovala je konsultativne razgovore za zainteresovane građane u holu Specijalističke poliklinike Vojnomedicinske akademije. Interesovanje je bilo veliko, a pored informacije o simptomima bolesti i terapiji od lekara VMA, 32 lica su iskoristila mogućnost obavljanja besplatnog spirometrijskog ispitivanja.
Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv astme jedan je od načina da se ukaže na problem raširenosti ove bolesti od koje boluje oko 300 miliona ljudi, a primećeno je da broj obolelih, posebno među decom, u poslednjoj deceniji raste.
Astma je hronična inflamatorna bolest disajnih puteva koju karakteriše pojačana reakcija na različite stimuluse i opstrukcija protoka vazduha usled otoka sluznice, nakupljanja sluzi i spazma glatkih mišića. Astma je bolest sa širokim spektrom simptoma, koji se različito manifestuju po njihovoj učestalosti i intenzitetu i može se javiti u svim uzrastima. Ključno u lečenju astme je njeno prepoznavanje i pravilno lečenje, a sa astmom se može voditi normalan, aktivan život ukoliko se pacijenti pridržavaju preporuke i saveta lekara.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas