Dan vma 2015.JPG

Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije

02. 03. 2015

Povodom 171 godine postojanja Vojnomedicinske akademije, danas je u Domu Vojske održana svečanost i dodela priznanja kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, kao i brojni prijatelji tog vojnomedicinskog centra.
Čestitajući praznik zaposlenima na VMA, ministar Gašić je istakao da je ta kuća, koja je stvorena marljivim radom, velikim znanjem ali i odricanjem ljudi koji su joj posvetili život, oduvek bila ponos vojnog saniteta pa zbog toga i ne treba da čudi što je stekla veliki ugled, kako u zemlji, tako i u svetu.
- Racionalnim pristupom i dobrim, domaćinskim, rukovođenjem, uspeli smo da očuvamo sve segmente rada VMA. Kako zdravstveni, koji je najvažniji, tako i naučnoistraživački i obrazovni segment. Brigom o zdravlju naših pripadnika, ali i građana, radite još jednu važnu stvar - ispunjavate osnovni zadatak vaše struke - naglasio je ministar odbrane dodajući da rezultati rada potvrđuju da su tokom protekle godine zaposleni na VMA velikom posvećenošću u zbrinjavanju vojnih i civilnih osiguranika, pokazali kako se radi u interesu građana, vojske i društva.
Gašić je posebno istakao i Medicinski fakultet VMA, koji je jedinstven u zemlji i regionu, jer objedinjuje medicinski i vojni poziv.
- Ove godine imamo privilegiju koju ima retko koji sistem odbrane u svetu. Naime, 2015. godina ostaće upamćena i po tome što ćemo promovisati prvu klasu sanitetskih potporučnika. Ove godine oni završavaju šestogodišnje bazične studije medicine i počinju da službuju u vojnom sanitetu - naglasio je ministar odbrane ističući i međunarodnu saradnju VMA, zbog toga što je to značajan segment spoljne odbrambene politike, kao i učešće pripadnika VMA u okviru sanitetskih timova u mirovnim misijama UN i EU.
Prema njegovim rečima, zadatak Ministarstva odbrane je da i dalje podržava VMA u svakom segmentu u kojem je to neophodno, a zaposlenih na VMA da i ubuduće poštuju Hipokratovu zakletvu.
Kako je istakao zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Zoran Šegrt, VMA je stvarana i razvijana zajedno sa srpskom državom i vojskom, prošla je s njom sve ratove i stradanja i postala i ostala neraskidivi deo naše nacionalne istorije.
- Ključnu zaslugu za to imaju naši profesori - učitelji koji su vizionarski planirali kad su od jedne vojne bolnce stvarali i stvorili zaokruženu celinu - pod jednim krovom, lečenje, obrazovanje i naučnoistraživački rad. U medicini, u kojoj je često svaki minut dragocen, a ponekad i nenadoknadiv, Vojnomedicinska akademija je mesto na kome je moguće za desetak minuta oformiti konzilijum lekara i doneti najbolju odluku sa ciljem da se bolesnik izleči ili njegova patnja umanji - istakao je pukovnik Šegrt.
Govoreći o ostvarenim rezultatima, pukovnik Šegrt je istakao da je tokom prethodne 2014. godine, u Specijalističkoj poliklinici VMA ambulantno pregledano više od 300.000 pacijenata, hospitalizovano više od 34.000 onih kojima su bili neophodni složenija dijagnostika i lečenje, urađeno oko 27.000 hirurških intervencija, a u Institutu za transfuziologiju je tokom prošle godine prikupljeno više od 9.000 litara krvi, koja je, nakon obrade po najvišim standardima, upotrebljena za lečenje kako pacijenata VMA, tako i pacijenata u brojnim zdravstvenim ustanovama širom države.
U nastavku svečanosti, tradicionalno su uručena i priznanja najboljem hirurgu, najboljem autoru i recenzentu Vojnosanitetskog pregleda, kao i najboljoj organizacionoj jedinici VMA po izboru kolega.
Dobitnici medalja "dr Vladan Đorđević" za najboljeg hirurga su direktor Ortopedsko-traumatološke klinike Kliničkog centra Niš prof. dr Milorad B. Mitković i prof. dr Goran Kronja dugogodišnji član kolektiva VMA. Najbolji autor Vojnosanitetskog pregleda za 2014. godinu je doc. dr Tatjana Čutović sa Klinike za stomatologiju VMA, a nagradu za recenzenta godine dobio je prof. dr Ljubomir Todorović.
Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju VMA pripalo je priznanje za najbolju organizacionu jedinicu VMA za 2014. godinu.
Povodom današnjeg praznika, pukovnik Šegrt je dodelio Plaketu Vojnomedicinske akademije Vojsci Srbije, koju je primio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.
Svečanosti je prethodio tradicionalni prijem za bivše načelnike VMA, a predstavnici Uprave VMA položili su venac na spomen ploču ispred ulaza u zgradu Vojnomedicinske akademije.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas