dan VMA_1.jpg

Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije

01. 03. 2013

Svečanom akademijom u Domu vojske danas je obeležena 169. godina postojanja Vojnomedicinske akademije. Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, crkveni velikodostojnici i mnogobrojni gosti.
Govoreći o Vojnomedicinskoj akademiji, rezultatima rada u periodu između dve godišnjice i planovima za budući rad te značajne vojnomedicinske ustanove, načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković istakao je da je ta kuća sinonim tradicije i poverenja, institucija koja na najbolji način predstavlja svoju zemlju u regionu i svetu.
- Ponosimo se našom tradicijom, ali živimo i radimo u sadašnjosti i okrenuti smo budućnosti. Mi jesmo na prvom mestu vojna bolnica, ali ne delimo pacijente na vojne i civilne već se svakom posvećujemo u skladu sa raspoloživim kapacitetima - poručio je general Novaković.
On je ukazao na značaj naučnoistraživačkog rada, koji je, prvenstveno, usmeren na unapređenje lečenja. U toku je, kako je istakao, i upis pete generacije kadeta Medicinskog fakuletat VMA Univerziteta odbrane u Beogradu, što će obezbediti kontinuiranu popunu vojnih lekara u vojno-zdravstvenom sistemu Srbije.
General Novaković podsetio je, takođe, na rezultate prošlogodišnjeg rada, proširenje kapaciteta hirurške intenzivne nege, nabavku višeslojnog kompjuterizovanog tomografa i sedam savremenih ultrazvučnih aparata. Uz to, najavio je nabavke nove opreme, uvođenje savremenih metoda lečenja, unapređenje medicinske profesije i usavršavanje kadra, intenziviranje međunarodne saradnje, borbu protiv korupcije i stvaranje uslova za dalje poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.
- Kad je zdravstvo u pitanju, uvek može i mora bolje i više, i kada govorimo o sredstvima koja se u zdravstvo ulažu, i kada govorimo o usavršavanju našeg osoblja da primenjuje nove metode u lečenju. Ipak, ono što ne sme da nedostaje jeste lepa i topla reč, praćena osmehom za svakog pacijenta i na tome ćemo i dalje da insistiramo - zaključio je načelnik VMA.
Svečanost je bila prilika da se za ostvarene rezultate u prethodnom periodu uruče priznanja, pa je za najbolju kliniku na VMA proglašena, peti put zaredom, Klinika za urgentnu internu medicinu. Zastupniku načelnika te Klinike, pukovniku dr Miliću Markoviću priznanje je uručio načelnik VMA.
Petu godinu za redom povodom Dana VMA dodeljuju se i medalje "dr Vladan Đorđević" za najbolje srpske hirurge, a dobitnici ovogodišnjih odličja su pukovnik prof. dr Jovan Jablanov, kardiohirurg, koji je veći deo svog radnog veka proveo na VMA i akademik prof. dr Zoran Krivokapić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik Odeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije. Medalje im je uručio načelnik Grupe hirurških klinika VMA pukovnik prof. dr Nebojša Jović.
Za autora godine "Vojnosanitetskog pregleda", u 2012. godini proglašena je prof. dr Aneta Lakić sa Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, inače vanredni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Potpukovnik prof. dr Slobodan Obradović sa Klinike za urgentnu medicinu VMA, vanredni profesor interne medicine na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane u Beogradu izabran je za recenzenta godine "Vojnosanitetskog pregleda". Autoru i recenzentu godine "Vojnosanitetskog pregleda" nagrade je uručio načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general prof. dr Zoran Popović.
Dan Vojnomedicinske akademije obeležava se 2. marta kao sećanje na 2. mart 1844. godine kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao Ukaz kojim se proglašava "Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske".

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas