Obelezen Dan MF VMA 2016.JPG

Obeležen Dan Medicinskog fakulteta VMA

03. 03. 2016

U okviru obeležavanja Dana VMA, danas je na Vojnomedicinskoj akademiji prigodnim skupom proslavljen i Dan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu. Svečanom skupu prisustvovali su prorektori Univerziteta odbrane, nastavnici i kadeti Medicinskog fakulteta VMA.
Zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić je u pozdravnom obraćanju govorio o specifičnostima lekarske profesije i istakao da je zravlje važno koliko i nauka, kultura, obrazovanje, ali je ipak delom posebna kategorija, jer ne trpi odlaganje.
-  Sve se može usporiti ili čak za trenutak i zaustaviti, osim bolesti, koja često dolazi naglo i gotovo po pravilu nenajavljeno - istakao je prof. dr Dinčić i potom govorio o  pacijentima, požrtvovanju medicinskog kadra, njihovom entuzijazmu, ali i o problemima snabdevanja lekovima i sanitetskim pokretnim sredstvima.
On je istakao da rad ustanove ne počiva samo na entuzijazmu zaposlenih, nego i na materijalnoj podršci jer, kako je rekao, ni najveća znanja nisu dovoljna da uklone i suze granice između bolesti i zdravlja.
Potom je prof. dr Dinčić naveo pozitivne primere, koji ulivaju poverenje u dalji rad i budućnost ustanove. Najpre, prošlogodišnju promociju prve generacije potporučnika sanitetske službe, potom početak rada sistema za izradu citostatske terapije u Sektoru za farmaciju VMA, pa prošlogodišnji izbor uglednog transfuziologa VMA prof. dr Bele Balinta u zvanje dopisnog člana SANU, a i ispomoć lekara s VMA kolegama u Kliničkom centru Kosovska Mitrovica.
- Medicinski radnici su po opredeljenju optimisti, inače kako bi radili ovaj težak posao, i ja sam optimista jer verujem u realnu vrednost VMA, verujem u VMA kao nacionalno dobro, koje po svom strategijskom značenju daleko prevazilazi i okvire i lične želje bilo kog pojedinca – rekao je zamenik načelnika VMA na tom skupu.
Detaljnije o radu Medicinskog fakulteta VMA govorio je dekan pukovnik prof. dr Nebojša Jović. On je istakao fascinantnu volju i želju mladih kadeta da uče, rade, savladavaju prepreke na tom putu, a koji su svojom energijom, mladošću i pameću podsetili svoje nastavnike na to zašto su nekad zavoleli i upisali medicinu.
Dekan je rekao da na Medicinskom fakultetu VMA danas studira 161 kadet, da je na specijalističkim studijama osam studenata, a na doktorskim njih 23, dok je na specijalizaciji 213. Na drugim oblicima usavršavanja je 30 njihovih kolega, iz civilnih ustanova je 85, a stranih studenata je 30 (iz Alžira, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Libije).
Pukovnik prof. dr Jović istakao je da se trenutno realizuju 33 naučna projekta, te da su u poslednje tri godine kolege sa Medicinskog fakulteta VMA objavile 83 naučna rada u prestižnim medicinskim časopisima.
Govoreći o novinama, prof. dr Jović rekao je da je urađena izmena i dopuna studijskog programa doktorskih studija biomedicine: modula preventivne i kliničke medicine, da su akreditovane specijalističke studije: oralna medicina i hirurško ortodontsko lečenje deformiteta lica i vilica, te da je u toku akreditacija strukovnih studija za medicinske sestre. Takođe, oformljen je budžetski fond Univerziteta odbrane radi ostvarenja materijalne nadoknade za nastavnike i saradnike Medicinskog fakulteta VMA, kao i za obezbeđenje materijalnih sredstava za naučnoistraživačke projekte.
Na tom svečanom skupu uručeno je 40 diploma specijalizantima i supspecijalizantima VMA. Diplome je uručio načelnik Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA pukovnik dr Miroslav Broćić.
Na kraju, predstavljeno je šest najboljih naučnih radova kadeta Medicinskog fakulteta VMA i specijalizanata VMA, koji su publikovani ili predstavljeni na naučnim skupovima tokom prošle godine.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas