Prevencija kardiovaskularnih bolesti.jpg

O prevenciji kardiovaskularnih bolesti

01. 03. 2016

Interklinički seminar o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja u organizaciji Grupe klinika interne medicine, Grupe neuropsihijatrijskih klinika i Sektora za lečenje VMA održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnik Grupe neuropsihijatrijskih klinika puk. prof. dr Ranko Raičević rekao je da redovno održavanje ovakvih vrsta seminara uslovljava konzilijarni pristup u lečenju pacijenata kao osnov kliničke medicine i koncepta opšte bolnice po čemu je VMA prepoznata. Istakao je i da je negovanje ovakvog prepoznatljivog stila potrebno zbog zajedničkog funkcionisanja i multidisciplinarnosti, a u cilju davanja najboljeg tretmana svim vrstama pacijenata.
Tokom četiri predavanja bilo je reči o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja kod kardioloških pacijenata, pacijenata sa dijabetesom i hroničnom bubrežnom insuficijencijom, kao i kod bolesnika sa ishemijskom bolešću mozga.
Predavanje zamenika načelnika VMA puk. prof. dr Dragana Dinčića obuhvatilo je sekundarnu prevenciju infarkta miokarda. Pored najnovijih preporuka i rezultata kliničkih studija, govorio je o vrstama terapija, različitim medikamentima i njihovoj efikasnosti, kao i smanjivanju brojnih faktora rizika. Načelnik Klinike za endokrinologiju VMA puk. prof. dr Zoran Hajduković govorio je o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja kod obolelih od dijabetesa tipa 2. Bilo je reči o primarno aktuelnim lekovima u lečenju ovog tipa pacijenata, ali i o rezultatima novih istraživanja i novim pristupima u lečenju. Tokom izlaganja načelnika Grupe klinika interne medicine VMA puk. prof. dr Đoke Maksića prisutni su imali priliku da čuju o lečenju hronične bubrežne bolesti (HBB), očuvanju krvnih sudova, nefrološkim faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti kod pacijenata sa HBB, kao i o osetljivosti pravovremene dijagnostike. Predavanje iz oblasti neurokardiologije i cerebrovaskularnih bolesti održao je načelnik Grupe neuropsihijatrijskih klinika puk. prof. dr Ranko Raičević. Govorio je o akutnim kardiovaskularnim neurološkim događajima, o povezanosti epilepsije i kardiovaskularnih oboljenja, korelaciji ishemije mozga i srčanog mišića, kao i o posledicama ovakvih događaja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas