Prevencija infekcija u transplantacionoj hematologiji.jpg

O prevenciji infekcija u transplantacionoj hematologiji

11. 05. 2017

Interni klinički seminar o invazivnim gljivičnim infekcijama kod pacijenata lečenih transplantacijom matičnih ćelija hematopoeze u organizaciji Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Prema rečima načelnice Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragane Stamatović, koja je održala uvodno predavanje, gljivične infekcije kod hematoloških pacijenata su značajan problem u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Njihova pojava kod pacijenata lečenih transplantacijom matičnih ćelija hematopoeze (TMĆH) je česta iz niza uzroka, a pre svega zbog prirode osnovne bolesti. Kako je istakla, invazivne gljivične infekcije u transplantacionoj hematologiji sa sobom donose visok mortalitet inače fragilnih pacijenata, a njihova prevencija je toksična uz izuzetno tešku dijagnostiku.
U nastavku događaja koji je za cilj imao podsećanje na mogućnosti prevencije i pravovremene dijagnostike gljivičnih infekcija - važne faktore uspešnosti kompletnog procesa TMĆH, predavanja su održale asistent dr Marija Elez i dr Vesna Begović. Govorile su o profilaksi invazivnih gljivičnih infekcija u hematologiji, ali i lečenju invazivnih gljivičnih infekcija kod neutropeničnih i neneutropeničnih pacijenata.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas