pulmo 27032015.jpg

O novinama u bronhoskopiji

27. 03. 2015

Bronhološka radionica sa međunarodnim učešćem u organizaciji Pneumoftiziološke sekcije Srpskog lekarskog društva i Klinike za pulmologiju Vojnomedicinske akademije održana je danas u VMA.
Uvodnu reč održao je zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt i naglasio značaj koji pulmologija ima u dijagnostici i lečenju zbog činjenice da se respiratorna oboljenja ubrajaju u četiri vodeća zdravstvena problema u svetskoj populaciji, a da se pneumonije i hronična opstruktivna bolest pluća nalaze među prvih 10 bolesti po smrtnosti. Istakao je takođe da su veliki izazovi ispred lekara respiratorne medicine u vremenu koje dolazi jer bronhoskopija predstavlja centralni dijagnostički postupak u pulmologiji, što je ujedno i tema današnjeg skupa, a da poslednjih godina interventna pulmologija zauzima sve značajnije mesto u terapijskim postupcima kako kod karcinoma bronha tako i u hroničnoj opstrukcijskoj bolesti pluća. Zbog toga je, u cilju pripreme lekara za ovaj odgovoran posao neophodno kontinuirano slediti novine u medicini i primenjivati ih u okvirima realnih mogućnosti.
Nakon uvodnog predavanja načelnika Klinike za pulmologiju VMA pukovnika mr sc. med. Slobodana Aćimovića o interventnoj bronhoskopiji i praktičnim iskustvima pulmologa VMA, usledio je niz predavanja o novinama u ovoj grani medicine ilustrovanih pokaznim postupcima, a učesnici su imali priliku da čuju i iskustva profesora dr Stefana Gasparinija (Stefano Gasparini) direktora Odseka za pulmologiju regionalne bolnice u Ankoni, Italija.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas