Prof_Kaumaya.jpg

O novim svetskim strategijama lečenja karcinoma

27. 04. 2018

Predavanje o rezultatima istraživanja u vezi novih načina lečenja maligniteta profesora dr Pravina Kumaje (Pravin Kaumaya) iz Državnog univerziteta u Ohaju, Sjedinjene Američke Države održano je danas u Vojnomedicinskoj akademiji. Profesor Kumaja je svetski priznati naučni istraživač u oblasti prevencije i lečenja kancera koji u svom bogatom radnom opusu poseduje više patenata iz oblasti vakcinacije protiv virusa i autoimunskih bolesti. U svom naučnoistraživačkom radu koristi originalni pristup u kojem pravi vakcinu protiv nekoliko različitih proteina koji su važni za razvoj kancera.
Profesor Kumaja prikazao je rezultate istraživanja o razvoju novih peptidnih vakcina protiv raka i kombinovanih imunoterapija za lečenje karcinoma dojke, kolona i želuca. Kako je naveo, kombinovanje novih imunoterapijskih metoda moglo bi značajno da poboljša remisiju različitih vrsta malignih oboljenja uticanjem na određene receptore. Rezultati kliničkih studija o kojima je danas bilo reči identifikuju nove peptidne vakcine i inhibitore odnosno kombinovanu terapiju, koja je ciljanjem na određene receptore izazvala značajan pomak u antitumorskoj reakciji ćelija. Prikazani rezultati su rezultat prve i druge faze kliničkih studija sa pacijentima u terminalnoj fazi kancera čiji se životni vek zahvaljujući studiji produžio od šest meseci do tri i po godine, što je ogroman našredak u odnosu na dosadašnje metode lečenja pri čemu su izostali sporedni nus efekti.
Kako je zaključeno na predavanju, razvoj strategije imunološke stimulacije uz pomoć vakcina i inhibitora može imati trajnu kliničku korist pre svega za obolele od visokorizičnih metastaziranih karcinoma.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas