Novi lekovi za metastatski melanom.jpg

O novim lekovima za metastatski melanom

17. 03. 2017

Sastanak o primeni nove, ciljne terapije u lečenju metastatskog melanoma u organizaciji Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA prof. dr Lidija Kandolf Sekulović u uvodnoj reči rekla je da je cilj sastanka uspostavljanje bolje saradnje i skraćenje administrativnog procesa od trenutka kada se kod pacijenta dijagnostikuje metastatski melanom do početka lečenja u nekoj od ustanova. Dodala je i da je metastatski melanom agresivna maligna onkološka bolest sa veoma niskom stopom preživljavanja ako je bolest kasno dijagnostikovana i da mesec do dva dana u procesu lečenja mogu da znače mnogo.
S obzirom da od 2017. godine osiguranici Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sa metastatskim melanomom imaju mogućnost da prime novu ciljnu i imunoonkološku terapiju, profesorka Kandolf Sekulović i prof. dr Željko Mijušković sa VMA održali su predavanja o primeni i efikasnosti nove ciljne terapije, bezbednosti i neželjenim efektima ovog vida lečenja, kao i o adekvatnoj pripremi dokumentacije za Komisiju za melanom.
Sastanku su pored lekara VMA prisustvovali i lekari iz regionalnih centara, onkolozi iz Bora, Kladova, Požarevca i Smedereva, koji su prikazali pet kliničkih slučajeva lečenja pacijenata sa metastatskim melanom.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas