Vunjak Novakovic 1.jpg

O metodama tkivnog inženjeringa

28. 06. 2013

Predavanje prof. dr Gordane Vunjak Novaković sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, pod nazivom "Personalizovana rekonstrukcija kostiju lica metodom tkivnog inženjeringa", održano je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković izrazio je zadovoljstvo što će na VMA imati priliku da od prof. dr Vunjak-Novaković, svetski priznatog stručnjak iz oblasti inženjerstva tkiva, čuju više o novoj metodi regenerativne medicine i rekonstruktivne hirurgije koja se brzo razvija i čija se primena u kliničkoj praksi očekuje uskoro. Ova tema je od izuzetne koristi i mlađim generacijama kao podsticaj za bavljenje naučnoistraživačkim radom i dalje istraživanje interdisciplinarne oblasti velikog potencijala, rekao je načelnik VMA.
Dr Gordana Vunjak Novaković prisutnima je prezentovala osnovne metode tkivnog inženjeringa i način, odnosno proces rekonstrukcije kostiju. Ova metoda se radi sa matičnim ćelijama u malom broju vrhunskih ustanova u svetu. Prikazani su rezultati višegodišnjih eksperimenata koji još uvek nemaju kliničku primenu i predstavljene su prednosti, ali i nedostaci upotrebe anatomski oblikovanih implantata razvijenih različitim tehnologijama.
Profesorka biomedicinskog inženjerstva Mikati fondacije Vunjak-Novaković, zahvaljujući doprinosu inženjerstvu tkiva i njegovoj primeni u regenerativnoj medicini članica je Nacionalne akademije SAD, Srpske akademije nauka, dobitnica je velikog broja prestižnih nagrada i iza sebe ima više od 100 istraživačkih projekata i 44 patenta.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas