Nefrolozi SLD 2014.jpg

O lečenju predijaliznih bubrežnih bolesnika

26. 05. 2014

Simpozijum pod nazivom "Mere prevencije i lečenja predijaliznih bubrežnih bolesnika" u organizaciji Klinike za nefrologiju VMA i Nefrološke sekcije Srpskog lekarskog društva održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Načelnik Grupe klinika interne medicine VMA pukovnik prof. dr Đoko Maksić prilikom uvodne reči naveo je da je cilj okupljanja kontinuiran rad na poboljšanju dijagnostike i rezultata lečenja kod predijaliznih pacijenata, dok je predsednik Sekcije prof. dr Zoran Kovačević održao uvodno predavanje i naglasio neophodnost fokusiranja na pacijente sa predijaliznom hroničnom bubrežnom insuficijencijom (HBI), a posebno na one u trećem i četvrtom kliničkom stadijumu.
Uprkos zapaženom povećanju broja pacijenata sa predijaliznim hroničnim bubrežnim bolestima na svetskom nivou, ova tematika se smatra nedovoljno zastupljenom u naučnoistraživačkom radu te kontinuiran rad na edukaciji stručnjaka o brojnim faktorima rizika, uzrocima, lečenju, komplikacijama, kao i značaju rane terapije značajno može doprineti produžetku i kvalitetu života predijaliznih pacijenata.
Tokom izlaganja stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije, Kliničko-bolničkog centra Zvezdara i VMA navedeni su glavni problemi i karakteristike terapija predijaliznih bubrežnih bolesnika, a poseban akcenat usmeren je i na neophodnost bolje saradnje nefrologa sa lekarima ostalih specijalnosti poput kardiologa, endokrinologa, hirurga i dr.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas