21092018.jpg

O kliničkoj primeni 3D ehokardiografije u VMA

21. 09. 2018

Simpozijum sa međunarodnim učešćem „Primena trodimenzionalne ehokardiografije u svakodnevnoj kliničkoj praksi“ u organizaciji Klinike za kardiologiju i urgentnu medicinu Vojnomedicinske akademije, održan je u VMA.
Zamenik načelnika VMA brigadni general prof. dr Dragan Dinčić rekao je u uvodnoj reči da je velika čast obratiti se značajnom broju kardiologa iz zemlje i regiona, a posebno istakao zahvalnost predavačima iz inostranstva - ekspertima iz oblasti ehokardiografije. Istakao je da se učešćem i sticanjem novih teoretskih i praktičnih znanja na različitim skupovima, a posebno onim u čiji su program uključeni svetski priznati stručnjaci iz svoje oblasti, poštuje imperativ zanimanja kardiologa - „produžetak trajanja srca“.
Skup je pozdravio i načelnik Klinike za kardiologiju i urgentnu medicinu VMA pukovnik prof. dr Slobodan Obradović. Istakao je važnost savremenih tehnologija u oblasti kardiologije jer pre svega omogućavaju da budu sagledani svi anatomski i funkcionalni detalji srca što rezultuje boljem pristupu u lečenju srčanih oboljenja.
U stručnom delu simpozijuma učesnici su imali priliku da prisustvuju direktnom prenosu trodimenzionalne transtorakalne i transezofagealne ehokardiografije (3D TTE), ali i predavanjima o značaju ove metode pri izvođenju interventnih procedura poput transkateterskog endovaskularnog zahvata pri operaciji mistralnog zaliska (MitraClip), minimalnoinvazivne procedure implantacije srčanog zaliska - TAVI i drugih. Predavanja su održali direktori ehokardiografskih odseka u poznatim zdravstvenim centrima u Nemačkoj, Egiptu i Mađarskoj profesor Roland Brant, Hani Mahmud Elsajed i Astrid Apor, ali i lekari VMA. Zahvaljujući bogatom iskustvu iz oblasti primene 3D ehokardiografije u kliničkoj praksi govorile su doc. dr Zorica Mladenović, prof dr Anđelka Ristić Angelkov i dr sub. spec. Danijela Vraneš u čija su izlaganja bile uključene studije slučajeva pacijenata u VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas