Patologija maj 2013.jpg

O bolestima zavisnosti

13. 05. 2013

Kurs posvećen sudskomedicinskim, toksikološkim i psihijatrijskim aspektima bolestima zavisnosti u organizaciji Centra za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
Uvodnim obraćanjem načelnice Centra prof. dr sc. med. Snežane Cerović prisutnima je predstavljen sadržaj ovog, kako profesorka navodi, nepresušnog poglavlja koje nije moguće analizirati sa jednog aspekta, te je pri utvrđivanju činjenica sudskog nalaza multidisciplinarnost, odnosno uska saradnja Centra za patologiju i sudsku medicinu, Nacionalnog centra za kontrolu trovanja (NCKT) i Klinike za psihijatriju VMA neophodna.
Tokom predavanja načelnice Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju NCKT VMA prof. dr sc. med. Jasmine Jović-Stošić bilo je reči o evaluaciji efekata sredstava zloupotrebe, najčešće konzumiranim vrstama, kompleksnosti njihovog delovanja, antidot terapijama, kliničkoj slici pacijenata i mnogobrojnim komplikacijama konzumiranja opojnih sredstava od kojih je najčešći akutni infarkt miokarda. Prema podacima NCKT VMA od godišnje pregledanih 300 do 400 teško predoziranih pacijenata najveći broj su konzumenti heroina, a u novije vreme i metadona.
Usledila su predavanja o savremenim metodama i vrstama uzoraka u sudskomedicinskim analizama radi ispitivanja prisustva alkohola i drugih sredstava zloupotrebe u krvi koje zahtevaju ne samo toksikološki skrining, već i kombinaciju više tehnika posebno kod utvrđivanja razlike između konzumiranja narkotika i upotrebe lekova.
U drugom delu kursa prisutni su imali priliku da čuju i predavanja o psihobiološkim i psihosocijalnim aspektima bolesti zavisnosti, kombinaciji opijata, lekova i alkohola u organizmu obdukovanih zavisnika, kao i o slučajevima smrtnog trovanja alkoholom.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas