Radiolozi122017-1.jpg

O aktuelnim temama iz radiologije na VMA

18. 12. 2017

Sastanak Sekcije za radiološku dijagnostiku Srpskog lekarskog društva u organizaciji Intituta za radiologiju Vojnomedicinske akademije, održan je na VMA.
U uvodnom delu načelnik Instituta za radiologiju VMA pukovnik dr Dragan Dulović rekao je da je između dva tradicionalna decembarska sastanka Institut ispunio godišnje ciljeve u segmentu lečenja i naveo da je tokom 2017. godine ambulantno i hospitalno pregledano oko 80.000 pacijenata kroz 105.000 procedura. Istakao je takođe da je nastavak realizacije tehnološke opremljenosti jedan od važnih načina daljeg pospešivanja kvaliteta i brzine rada, posebno kada je u pitanju radiološka dijagnostika.
U stručnom delu sastanka lekari VMA održali su četiri predavanja o različitim aspektima radiološke dijagnostike. Podsetivši da istorija radiologije počinje prikazom muskuloskeletnog sistema, major dr Ratko Stamatović je održao predavanje iz oblasti patologije skolioze, za koju se standardna radiografija kičme smatra osnovnom dijagnostičkom metodom uz obavezan individualni pristup svakom pacijentu. O iskustvima i izazovima u radu radiološkog odeljenja tokom mirovne misije u Centralnoafričkoj Republici govorio je ppuk. dr Boban Krstić. U izlaganju je, pored kliničkih prikaza specifičnih traumatskih povreda, bilo reči i o adekvatnoj dijagnostici pacijenata u složenim uslovima rada. O interventnoj vaskularnoj radiologiji u lečenju plućne tromboembolije - posledice duboke venske tromboze, govorio je major dr Igor Sekulić. Pored navođenja karakteristika različitih radioloških metoda u cilju pravovremene dijagnostike, navedene su i njihove prednosti u zavisnosti od vremena javljanja PTE, dostupne tehnologije, ali i specifičnosti pacijenata. Četvrto predavanje o dijagnostičkim modalitetima traume bubrega, a pre svega o kompjuterizovanoj tomografiji koja se u ovoj oblasti smatra zlatnim standardom, održao je ppuk. dr Miroslav Mišović. Istakavši prednosti ove metode kao što su lakše otkrivanje pridruženih povreda, visoka specifičnost i kvalitetan pregled svih regija, bilo je reči i o indikacijama za ovu proceduru isključivo kod hemodinamski stabilnih pacijenata.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas