503.jpg

Novine sa VMA

13. 08. 2013

Na Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju VMA uspešno je izvršena otvorena rekonstrukcija torako-abdominalne aneurizme krajem jula 2013. godine kod pacijenta N.I, starog 49 godina. Aneurizma je nastala usled proširenja aorte do koje je došlo zbog pucanja dela zida aorte (Stenford tip B), a pacijent je, zbog mogućnosti iskrvarenja, bio životno ugrožen. Izvršena je rekonstrukcija aorte u dužini od 40 cm, u grudnom košu i trbuhu.
Hirurški tim, koji je izveo ovu tešku i složenu operaciju u trajanju od osam sati, predvodili su vaskularni hirurzi potpukovnik dr Ivan Marjanović i potpukovnik doc. dr Aleksandar Tomić, anesteziolozi dr Zdravko Brkan i dr Jovana Obradović, a za vantelesnu cirkulaciju bio je zadužen perfuzer Zoran Komazec. Tokom operacije kao i u postoperativnom lečenju učestvovali su i kardiohirurzi i grudni hirurzi VMA. Dve nedelje nakon operacije pacijent je otpušten na kućno lečenje u dobrom opštem stanju sa preporukom da dalje nastavi rehabilitaciju u kućnim uslovima.
Ovakva vrsta intervencije, u smislu rekonstrukcije hronične rupture aorte, po prvi put je izvedena na VMA, najviše zahvaljujući usavršavanju lekara VMA u Teksaškom medicinskom centru (Texas Medical Center-TMC). Multidisciplinarni pristup i timski rad, kao i razmena iskustava sa kolegama iz najprestižnijih svetskih medicinskih centara, još jednom su pokazali odlične rezultate koji se, u ovom konkretnom slučaju, ogledaju u izvršavanju kompleksnih operacija u vaskularnoj hirurgiji u rekonstrukciji aorte na Vojnomedicinskoj akademiji.

Beograd, 13. avgust 2013. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas