Uve Vidmajer maj 2013.jpg

Novine iz kolorektalne hirurgije

08. 05. 2013

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka laparoskopske hirurgije prof. dr Uve Vidmajer (Uwe Widmaier) načelnik hirurške klinike Opšte bolnice Ginzburg u Nemačkoj u dvodnevnoj je poseti Klinici za opštu hirurgiju Vojnomedicinske akademije.
Prof. dr Vidmajer, specijalista hirurgije i visceralne hirurgije evropski je instruktor za hirurgiju kolona i počasni član Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva. U toku posete, osim izvođenja kolorektalnih operacija prilikom kojih su asistirali hirurzi sa VMA, prof. Vidmajer je održao i predavanje na temu prevencije komplikacija prilikom minimalno invazivnih operativnih tehnika u kolorektalnoj hirurgiji.
Prisutni su imali priliku da čuju sa kakvim se vrstama komplikacija ovaj priznati stručnjak do sada susretao, kao i načinima prevencije i prepoznavanja prvih simptoma tokom izvođenja laparoskopskih operativnih zahvata. Prema rečima prof. Vidmajera, iako uz napredak tehnologije laparoskopska metoda ima mnogo prednosti i kod tretmana benignih i malignih oboljenja - pruža bolju preglednost, minimalno je invazivna po pitanju mogućih infekcija, ali i estetskog efekta, klasična „otvorena“ operacija se i dalje smatra zlatnim standardom kada je kolorektalna hirurgija u pitanju.
Napomenuo je takođe, da su među odlučujućim faktorima za uspešan laparoskopski zahvat adekvatan odabir pacijenta kod kojeg će se operacija izvršiti, kao i priprema i stručnost kompletnog hirurškog tima.
Poseta prof. Vidmajera rezultat je uspešne saradnje VMA i opšte bolnice u Ginzburgu gde je prošle godine na usavršavanje upućen član stručnog tima Klinike za opštu hirurgiju dr Damjan Slavković.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas