BAN_5079.jpg

Novi deo za postoperativnu intenzivnu negu na VMA

06. 06. 2012

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, sa ministrom nacionalne odbrane Republike Angole Kandidom Pereirom doš Santošom Van Dunemom, svečano je danas pustio u rad prošireni deo za postoperativnu intenzivnu negu na Klinici za anesteziju i reanimaciju Vojnomedicinske akademije. Reč je o novih 135 kvadrata, koji čine deo za intenzivnu negu pacijenata sa transplantiranim organima i deo za intenzivnu negu kardiohirurških pacijenata.
Izražavajući zadovoljstvo što je u prilici da otvori novi deo intenzivne nege upravo sa angolskim kolegom, ministar Šutanovac je istakao da je reč o najsavremenijem odeljenju te namene u zemlji, ali i šire.
- Investirano je milion i 100 hiljada evra, a najteži pacijenti nakon operacije srca i transplantacije tu provedu vreme neophodno za oporavak – rekao je ministar Šutanovac podsećajući da je reč o nastavku opremanja i da je vojno zdravstvo u funkciji i vojnih i civilnih osiguranika.
Ministar odbrane je naglasio da će pored izgradnje i opremanja klinike u Angoli, VMA i zdravstvo biti uključeni i u školovanje kadrova iz Angole kako na Vojnoj akademiji, tako i na postdiplomskim studijama u Srbiji.
Načelnik VMA brigadni general prof. dr Marijan Novaković naglasio je da je odavno postojala potreba za proširenjem intenzivne nege, a ovakvo povećanje kapaciteta i opreme, a uskoro i kadrova, značajan su doprinos za lečenje pacijenata ta dva polja medicine. 
 
Prema rečima ministra Van Dunema, namera je da u okviru saradnje sa našom zemljom bude uključena i izgradnja vojne bolnice u Angoli, za šta odavno postoji volja i potreba.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas