Nove_interventne_procedure_na_jetri1.jpg

Nove interventne procedure na jetri

28. 05. 2013

Simpozijum sa međunarodnim učešćem „Interventne procedure na jetri“, u organizaciji Instituta za radiologiju i Klinike za gastroeneterologiju i hepatologiju održan je danas na VMA. Tokom simpozijuma, u saradnji sa svetski priznatim stručnjakom prof. dr Gertom Maluom (Geert Maleux) iz Belgije, izvedene su uživo procedure transjugularni intrahepatični portosistemski šant (TIPS) i transjugularna biopsija jetre u Angio-sali Instituta za radiologiju VMA. Procedure, koje do sada nisu bile izvođene u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, od danas su uvrštene u redovne interventne procedure Instituta za radiologiju VMA.
Ove jedinstvene procedure značajne su za pacijente koji čekaju na transplantaciju jetre ili koji imaju probleme zbog teške ciroze jetre. TIPS rešava probleme vezane za portnu hipertneziju kod pacijenata sa cirozom jetre, gde su krvarenja česta i obilna. Transjugularna biopsija jetre izvodiće se kod pacijenata kod kojih bi bilo rizično da se izvodi klasična biopsija.
Načelnik Klinike za gastroeneterologiju i hepatologiju VMA pukovnik prof. dr Radoje Doder rekao je da je portna hipertenzija najozbiljnija komplikacija kod ciroze jetre i da je smrtnost u ovakvim slučajevima velika zbog obilnih krvarenja. Dosadašnje metode lečenja bile su medikamentna, konzervativna terapija, endoskopske procedure, sklerozacija i hirurgija, ali one nisu uvek davale zadovoljavajuće rezultate.
Načelnik Odeljenja interventne radiologije Instituta za radiologiju VMA potpukovnik dr Siniša Rusović rekao da je VMA uvela ove procedure i zato što je postala Nacionalni centar za transplantaciju jetre, a pošto ovi pacijenti moraju da čekaju neko vreme da se obezbedi adekvatan organ, TIPS je metoda koja premošćava kritičan period čekanja na transplantaciju.


Beograd, 28. maj 2013. godine
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas