116.jpg

NOVA STRANICA ISTORIJE VMA

13. 11. 2010

Beograd, 13.novembar- Na poziv načelnika VMA general-majora prof.dr Miodraga Jevtića u VMA su se okupili dekani svih Medicinskih fakulteta u Srbiji da bi još jedanput razmotrili dosadašnju akademsku saradnju i modalitete njenog daljeg unapređenja u domenu nastave i prakse, naučno-istraživačkog rada i publicističke delatnosti.  

  Tokom radnog sastanka dekani medicinskih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Prištini/Kosovskoj Mitrovici, akademik prof.dr Vladimir Bumbaširević, prof.dr Nikola Grujić, prof.dr Milan Višnjić, prof.dr Nebojša Arsenijević i prof.dr Nebojša Mitić upoznati su sa dosadašnjim rezultatima, misijama i vizijama VMA kao najviše vojnozdravstvene, naučnoistraživačke i obrazovne institucije, kao i sa organizacijom, procesom rada i postignutim rezultatima kadeta Visoke škole VMA, a obišli su i dekanat, učionice i internat škole i razgovarali sa dekanom akademikom pukovnikom prof.dr Miodrgagom Čolićem, prodekanima i kadetima. 

Potom je održana zajednička konferencija za novinare i potpisani su protokoli o poslovno-tehničkoj saradnji VMA sa medicinskim fakultetima u Nišu i Novom Sadu. Istaknuto je da istovetni protokoli već postoje sa fakultetima u Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici, a naglašeno je da i će postojeća i sve bolja interpersonalna i interinstitucionalna saradnja sa Medicinskim fakultetom u Beogradu takođe uskoro biti ozvaničena potpisivanjem protokola.

  Sumirajući rezultate sastanka koji je ocenjen kao istorijski za medicinsku akademsku scenu Srbije načelnik VMA general-major prof.dr Modrag Jevtić rekao je sledeće:

-  Medicina već dugo nije samo struka. Ona živi kao struka, nauka i škola, a to svojom praksom potvrđuje i naša VMA kao ustanova u kojoj pod istim krovom funkcionišu služba lečenja, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada. Odlukom Vlade Republike Srbije od 2009.godine, nakon sprovedenog akreditacionog postupka, osnovana je Visoka škola medicine VMA. Time je praktično valorizovan akademski potencijal VMA, a naša ustanova postala je i formalno ono što je uvek bila po svojoj suštini-integrativni deo akademskog prostora države Srbije. Kadeti VMA pripremaju se da u isto vreme budu dobri lekari i još bolji oficiri – kazao je on.  General Jevtić podsetio je i da se školovanje u VMA odvija po mentorskom-koledž sistemu, da je potpuno besplatno, da su kadetima na raspolaganju svi resursi VMA i internatski smeštaj,  da svaki student ima svog mentora, kao i da se studenti  školuju za potrebe sistema odrbane Srbije i da im je po završetku studija obezbeđen siguran posao i vođenje u karijeri . 

-Prva klasa kadeta završila je prvu godinu studija sa prosečnom ocenom 9.14 i u potpunosti opravdala naša očekivanja, što potvrđuju i naše kolege  sa ostalih medicinskih fakulteta u Srbiji koji zajedno sa nama učestvuju u nastavi na VMA.Dakle, akademska saradnja između naših obrazovnih institucija postoji ali ona može i mora biti sve snažnija i snažnija, a sve to u svetoj misiji lečenja i unapređenja ljudskog zdravlja kao univerzalne vrednosti kojoj smo posvećeni mi lekari, sledbenici Hipokratovog puta.-kazao je Jevtić i naglasio da su dekani medicinskih fakulteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom sadu, Kosovskoj Mitrovici i Visoke škole medicine VMA primerom i delom pokazali da budućnost pripada onima koji imaju jasnu predstavu o njoj, dokazujući da su na istom zadatku, u službi zdravlja i da imaju jasnu viziju rada i razvoja.   

 - Sujete i surevnjivosti ostavili smo zauvek u vremenu prošlom i okrenuti smo budućnosti! Opredeljeni smo da zajedno radimo, da razmenjujemo profesore, studijske programe, znanja i iskustva, da zajedno naučnim metodom rešavamo najsloženije medicinske probleme i da rezultate naučnog rada primenjujemo u svakodnevnoj praksi! Današnji sastanak je tek prvi korak na dugom putu tokom kojeg nas očekuje još mnogo susreta, dogovora i stalnih komunikacija, možda ponekad i intelektualnih konfrontacija, ali sve sa jednim ciljem, da bi sustra bilo bolje nego danas, a naš narod i naša deca zdravija i srećnija-zaključio je general Jevtić.

I dekani ostalih medicinskih fakulteta izneli su slične utiske, zahvalivši menadžmentu VMA na inicijativi za organizaciju ovakvog sastanka, kao i na dosadašnjoj saradnji.

-Ponosan sam što sam nekada bio đak-specijalizant VMA u kojoj sam ovladao mnogim znanjima i veštinama. Srećan sam što danas kao dekan potpisujem protokol o akademskoj saradnji sa ovom veličanstvenom ustanovom.- kazao je dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof.dr Milan Višnjić.   

-VMA je gigant sa kojim Medicinski fakultet u Kragujevcu već godinama unazad ostvaruje uspešnu saradnju. Ali današnji dan je istorijski za akademsku zajednicu Srbije i srpsku medicinu – rekao je prof.dr Nebojša Arsenijević, dekan fakulteta u Kragujevcu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof.dr Nebojša Mitić zahvalio je VMA i generalu Jevtiću za svu dosadašnju pomoć koju je pružila ustanovi na čijem je čelu i narodu sa tog područja i izrazio izuzetno zadovoljstvo zbog održanog sastanka i njegovih rezultata.

-Čestitam VMA za sve ostvarene rezultate, u svoje lično ime, u ime fakulteta na čijem sam čelu, kao i u ime Zajednice Medicinskih fakulteta Srbije kojom trenutno rukovodim i čiji je VMA od prošle godine pridruženi član.-kazao je dekan Medicinskog fakulteta u Novom sadu prof.dr Nikola Grujić. –Ono što sam danas ovde video znatno prevazilazi ono što sam o VMA već znao. Zato samo napred! Nema na mestu voljno!-kazao je prof.Grujić zabeležviši te reči u knjigu utisaka VMA.

-Srećan sam što ćemo raditi zajedno na jačanju akademskih potencijala i očekujem da ćemo uskoro i formalizovati saradnju koja postoji decenijama unazad i čiji su  rezultat mnoge zajedničke komisije, naučni projekti i njihovi rezultati. Ali može i mora još više i bolje! –kazao je  dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu akademik prof.dr Vladimir Bumbaširević.

Sastanku u VMA prisustvovali su i predstavnici rukovodstva ustanove, zastupnik dekana i prodekani Visoke škole VMA, kao i članovi Nastavno-naučnog veća VMA.       
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas