173.jpg

Nova operativna tehnika u lečenju skolioze

06. 05. 2010

Beograd, 06.maj - U Klinici za neurohirurgiju VMA je 30.04.2010. godine, kod 18-godišnje bolesnice, po prvi put na ovim prostorima urađena operativna korekcija idiopatske skolioze novom operativnom tehnikom - tehnikom translacije i derotacije. Operaciju su izveli neurohirurzi naše ustanove, uz pomoć dva stručnjaka iz Mineapolisa (SAD): dr Scott Hook-a i Paul Hess-a.
Pomenuta tehnika se primenjuje u svetu od pre godinu i po dana, iziskuje poseban instrumentarijum i ima značajne prednosti u odnosu na dosadašnje načine operativne korekcije skolioze: postiže se bolja derotacija krivine skolioze, potrebno je znatno manje materijala za korekciju i operacija ima značajno kraće trajanje. Ograničenje ove tehnike je da se ona može primeniti samo kod idiopatskih skolioza (najčešće kod mladih osoba), ali ne i kod degenerativnih skolioza karakterističnih za stariji uzrast.
Operacija je protekla bez problema i intraoperativnih komplikacija, a bolesnica se odlično opravlja. Tokom posete pomenutih stručnjaka razmatrane su mogućnosti daljeg unapređenja spinalnog programa u Klinici za neurohirurgiju VMA. Dogovoreno je da se, u cilju konačnog usvajanja nove tehnike, nastavi sa uspostavljenom saradnjom. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas