Radiologija 2014.jpg

Nova metoda na Institutu za radiologiju VMA

02. 04. 2014

Stručni tim Odeljenja za interventnu vaskularnu radiologiju Instituta za radiologiju VMA, u saradnji sa lekarima Klinike za urgentnu internu medicinu i Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju VMA, u redovnu proceduru lečenja uveo je novu metodu lečenja - intravaskularnu ultrazvukom olakšanu trombolizu.
Ova metoda primenjena je na veći broj visokorizičnih, životno ugroženih pacijenata kod kojih postojeći režimi lečenja nisu smeli da se primene ili nisu dali rezultate u lečenju. Tretirani su bolesnici sa plućnom troboembolijom, trombozom gornje mezenterične arterije i okludiranim graftovima nakon operacija na donjim ekstremitetima. Kod svih pacijenata postignut je odličan terapijski efekat, bez lokalnih i sistemskih komplikacija.
Princip nove metode sastoji se u intravaskularnoj primeni fibrinolitičke terapije. Delovanje ultrazvuka pojačava uticaj fibrinolitika do 100 puta, omogućavajući fibrinolizu kod bolesnika kod kojih bi ona bila kontraindikovana ili kod bolesnika koji su u neposrednom postoperativnom periodu. Prednost ove metode, koja se uz tromboaspiraciju smatra standardom u SAD, ogleda se i u mogućnosti tretiranja okluzije arterija i vena starih i do šest meseci.
VMA je na ovaj način uvrštena u mali broj bolnica u Jugoistočnoj Evropi u kojima se primenjuje intravaskularna ultrazvukom olakšana tromboliza.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas