503.jpg

Neurolozi VMA o lečenju multiple skleroze

22. 05. 2018

Neurolozi Vojnomedicinske akademije predvođeni načelnikom Grupe neuropsihijatrijskih klinika VMA pukovnikom prof. dr Rankom Raičevićem, aktivno su učestvovali u radu međunarodnog simpozijuma "Multipla skleroza u fokusu" održanog od 18. do 19. maja 2018. godine u Beogradu.
Na simpozijumu koji je okupio preko 200 učesnika, vodeći evropski i autoriteti naše zemlje i zemalja u regionu govorili su o dijagnostici i modalitetima lečenja ovog kompleksnog oboljenja sa posebnim osvrtom na indikacije i terapijske protokole.
Stručni skup pružio je jedinstven fokus na uslove života obolelih od multiple skleroze (MS) i bio svojevrsna prilika da se ukaže na načine poboljšanja njihovog kvaliteta života bez obzira na vrstu terapije koju primaju. Prema rečima pukovnika prof. dr Ranka Raičevića, jedan od ciljeva simpozijuma bio je skretanje pažnje šire društvene zajednice na dijalog sa pacijentima zbog činjenice da se uz zdravstvene probleme pacijenti suočavaju i sa brojnim socijalnim i ekonomskim poteškoćama tokom svakodnevnih aktivnosti.
Prema istraživanjima u Srbiji oko sedam hiljada ljudi boluje od MS i većinom se nalaze u najproduktivnijem dobu života. Zahvaljujući inovativnim terapijama, koje su značajan pomak doživele u poslednjih 15 godina, tok bolesti se u značajnoj meri usporava čime se i kvalitet života pacijenata obolelih od MS produžava.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas