372.jpg

Neurohirurzi operisali 22% više nego lane

14. 01. 2009

 Beograd, 14. januar - Tokom 2008. godine u Klinici za neurohirurgiju učinjeno je 725 operacija i lečeno je 1.110 bolesnika. U odnosu na 2007. godinu, broj operacija je veći za 22%, a broj lečenih za 19,4%. Značajno je povećan i udeo civilnih osiguranika, sa 60%, koliko je iznosio 2007. godine, na 80,5% koliko iznosi 2008. godine. Pogotovo je povećan udeo bolesnika sa uputnicom RZZO.
Operisano je više od 200 bolesnika sa tumorima mozga ili kičmenog kanala. Osim toga, kod 45 bolesnika je učinjena embolizacija moždanih aneurizmi, savremenim endovaskularnim metodama, koje imaju minimalni rizik po bolesnika. Kod 98 bolesnika je učinjena neka od savremenih instrumentalnih stabilizacija kičmenog stuba zbog tumora, povreda, infekcija ili degenerativnih oštećenja kičme.
U isto vreme, neurohirurzi VMA su učinili i značajan broj operacija u cilju lečenja hroničnog bola (trigeminusne neuralgije, bola kod paraplegičara, oštećenja brahijalnog pleksusa).
Sve pomenute operacije su komplikovane neurohirurške intervencije, ali su učinjene sa minimalnom smrtnošću i minimalnim morbiditetom (procenat operisanih sa težim postoperativnim oštećenjima). Pri tome je prosečni preoperativni interval (vreme od prijema u Kliniku do operacije) 3,8 dana, a postoperativni interval (vreme od operacije do otpusta iz Klinike) samo šest dana. S obzirom na to da je reč o neurohirurškim operacijama, koje su često veoma teške, uspeh neurohirurga VMA je i u tome što su ti intervali kraći nego ranijih godina.
Započet je razvoj tzv. minimalno invazivne neurohirurgije – hirurških metoda koje omogućavaju operaciju uz minimalno oštećenje zdravog nervnog tkiva. U sklopu tog projekta, tokom 2008. godine je nabavljen sistem za neuroendoskopiju, a 2009. godine se planira nabavka opreme i obuka osoblja za tzv. funkcionalnu i stereotaksnu neurohirurgiju (operativno lečenje epilepsije, parkinsonizma, hroničnog bola i brojnih drugih stanja).

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas