85.jpg

Najbolji naučnoistraživački projekat

08. 02. 2011

Beograd, 08.februar - Pukovnik akademik prof.dr Miodrag Čolić, v.d. dekana Visoke škole medicine VMA i načelnik Instituta za medicinska istraživanja dobitnik je godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat Ministarstva odbrane Srbije.
 
Pukovnik Čolić rukovodilac je NI projekta VMA  pod naslovom „Klinički, patofiziološki i molekularni aspekti povreda i bolesti“. U okviru ovog projekta   prošle godine su objavljena ukupno 43 naučna rada, od toga 20 u međunarodnim časopisima visokog ranga.  Najznačajnija istraživanja projekta vezana su za oblasti uspostavljanja novih protokola za dobijanje imunostimulatornih dendritskih ćelija kao potencijalnih tumorskih vakcina, koje mogu imati budući klinički značaj u terapiji malignih tumora.

Projekat je multidisciplinarnog karaktera i u njegovu realizaciju uključen je veliki broj istraživača i nastavnika sa VMA i iz civilnih institucija u zemlji sa kojima VMA sarađuje, a bave se fundamentalnim kliničkim istraživanjima.
 
Na jučerašnjoj svečanosti u Domu Vojske Srbije su dodeljene i godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat, doktorsku disertaciju i magistarski rad u sistemu odbrane.

Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, ministar odbrane Dragan Šutanovac sa državnim sekretarima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, najodgovornije starešine MO i VS, predstavnici Beogradskog univerziteta i brojni naučni radnici.


Obraćajući se nagrađenima i učesnicima skupa Ministar odbrane Republike Srbije gospodin Dragan Šutanovac izjavio je da je 2010.godina za sistem odbrane bila reformska i veoma uspešna i da je takva bila i u domenu naučnoistraživačkog rada.  
Ministar je podsetio na akreditaciju Vojne akademije, Vojnomedicinske akademije i Vojnotehničkog instituta, što su, kako je ocenio pretpostavke za stvaranje Univerziteta odbrane.  Ministar je izrazio uverenje da će se naučni potencijali MO razvijati i ubuduće i da će u saradnji sa Ministarstvom za nauku davati snažan doprinos ukupnom razvoju zemlje.
 
- Vojnomedicinska akademija poklanja puno pažnje naučnoistraživačkom radu čiji se rezultati primenjuju u svakodnevnoj medicinskoj praksi, publikuju u najeminentnijim naučnim časopisima i predstavljaju na svetskoj naučnoj sceni. Današnja nagrada predstavlja vredno priznanje za sve naučne radnike na VMA koji daju doprinos realizaciji ovog i mnogih drugih projekata, kao i podsticaj za naš naučni podmladak -izjavio je za sajt VMA načelnik naše ustanove general-major prof.dr Miodrag Jevtić povodom dodele ovog prestižnog priznanja. On je naglasio da VMA očekuje da će projekti ove ustanove u narednom periodu dobiti podršku resornih republičkih ministarstava i da će rezultati istih biti korišćeni za dalje jačanje i afirmaciju sistema odbrane i Srbije u celini.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas