Godisnji kongres reumatologa.jpg

Nagrađena pripadnica VMA na Godišnjem kongresu reumatologa Srbije

29. 09. 2021

Docent dr sc. med. Gorica Ristić iz Klinike za reumatologiju i kliničku imunologiju Vojnomedicinske akademije dobitnica je nagrade “Prim. dr Zagorka Berović”.
Priznanje za najveći naučni i stručni doprinos uručeno je na kongresu Udruženja reumatologa Srbije i Udruženja obolelih od reumatskih bolesti održanom u septembru 2021. godine u Beogradu.
Doktorka Gorica Ristić radi kao lekar u VMA 27 godina i skoro dve decenije se bavi sistemskim bolestima vezivnog tkiva i drugim zapaljenskim reumatskim bolestima - reumatoidnim artritisom i spondiloartritisima. Posebno polje njenog interesovanja je ispitivanje uticaja hronične inflamacije na ubrzan razvoj ateroskleroze kod ovih pacijenata i povezanost stepena ateroskleroze sa stepenom aktivnosti same reumatske bolesti. U dosadašnjim istraživanjima je pokazan povećan stepen ateroskleroze kod pacijenata sa zapaljenskim reumatskim bolestima u odnosu na zdravu populaciju, kao i povoljan efekat antizapaljenske i imunosupresivne terapije na smanjenje kardiovaskularnog rizika.
Ovi rezulati su prezentovani na vrhunskim evropskim i američkim kongresima reumatologa i publikovani u najznačajnim svetskim časopisima.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas