AngioJet trombektomija.JPG

Na VMA izvedena prva AngioJet trombektomija u plućima

16. 08. 2017

Prvo mehaničko razlaganje trombova u plućima AngioJet sistemom izvedeno je na Vojnomedicinskoj akademiji kod pacijenta S.J. starosti 43 godine koji se uspešno oporavlja. U intervenciji je učestvovao tim lekara pod rukovodstvom načelnika Klinike za urgentnu internu medicinu VMA pukovnika prof. dr Slobodana Obradovića, načelnika Odeljenja za interventnu vaskularnu radiologiju Instituta za radiologiju VMA ppuk. dr Siniše Rusovića i upravnika Klinike za urgentnu pulmologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine doc. dr Jovana Matijaševića.
Sistem AngioJet koji je sada prvi put u Srbiji upotrebljen za uklanjanje trombova u plućima omogućava da se mlaz tečnosti putem katetera pod velikom brzinom ubrizga direktno u tromb. Na ovaj način se tromb razlaže što potvrđuje skenerski nalaz nakon intervencije.
Ovladavanjem ovom metodom zahvaljujući timskom radu i dobroj saradnji sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, lekari Klinike za urgentnu internu medicinu, Instituta za radiologiju i Klinike za kardiohirurgiju VMA zaokružili su spektar savremenih načina lečenja plućne tromboembolije i kompleksnosti ovog oboljenja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas