197.jpg

Na istom zadatku školovanja specijalista: izuzetna saradnja sa fakultetima u Srbiji

20. 03. 2010

Beograd, 20. mart – Na svojoj 34. redovnoj sednici, Veće poslediplomskih studija VMA razmatralo je predloge nadležnih Katedri o novim sastavima komisija za polaganje specijalističkih ispita u VMA. U sastav komisija za 42 zdravstvene specijalizacije iz oblasti medicine, stomatologije i farmacija predložen je 261 nastavnik, od čega je 111 nastavnika sa Medicinskih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Predlozi ispitnih komisija upućeni su na dalju nadležnost Nastavno-naučnom veću VMA.
Anagažovanje profesora sa civilnih fakulteta jeste dugogodišnja praksa, ali i zakonska obaveza Vojnomedicinske akademije. Stepen njihovog učešća u ispitnim komisijima pre svega je pokazatelj dobre saradnje nastavnika VMA i nastavnika ostalih fakulteta u našoj zemlji u vrlo odgovornom poslu obrazovanja specijalista, nosioca sekundarne i tercijerne zdaravstvene zaštite stanovništva.
Trenutno se u VMA na različitim specijalizacijama nalazi 175 lekara, stomatologa i farmaceuta, od čega je 76 specijalizanata iz civilnih zdravstvenih ustanova Srbije i devet iz zemlja regiona. Najveći broj specijalizanata iz ovih ustanova, već tradicionalno se nalazi na specijalizaciji iz anesteziologije i radiologije. Za potrebe sistema odbrane, VMA školuje sanitetski kadar, koji se na specijalizaciju upućuje po osnovu konkursa, kojeg u skladu sa potrebama sistema odbrane, svake godine raspisuje Uprava za kadrove Ministarstva odbrane.
Vojnomedicinska akademija je specijalizacije u zdravstvenoj struci počela samostalno da organizuje 1979. godine i do sada je više 1.600 specijalista završilo školovanje. Polovina je školovana za potrebe vojnih bolnica bivše Jugoslavije i sadašnjih vojnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, a ostali za potrebe civilnih zdravstvenih ustanova bivše Jugoslavije i sada Republike Srbije. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas