Dan_borbe_protiv_mozdanog_udara.jpg

Moždani udar - od nihilizma do realnog optimizma

31. 10. 2018

Stručni sastanak posvećen Svetskom danu borbe protiv moždanog udara pod nazivom „Moždani udar - od nihilizma do realnog optimizma“ u organizaciji Društva neurologa Srbije na čijem se čelu nalazi načelnik Grupe neuropsihijatrijskih klinika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Ranko Raičević, održan je 29. oktobra 2018. godine u Beogradu.
Profesor Raičević istakao je da vaskularne bolesti mozga predstavljaju treći vodeći uzrok obolevanja i umiranja u svim zemljama sveta, kao i da se po troškovima lečenja ubrajaju u oboljenja sa najvećim izdvajanjima za zdravstvenu zaštitu u većini zemalja u Evropi. Kako je rekao, savremeno lečenje moždanih udara u našoj zemlji zahvaljujući neurolozima svih profila i njihovim saradnicima po evropskim je i svetskim standardima, a napredak je omogućen zahvaljujući radu i doprinosu brojnih generacija medicinara iz perioda kada je neurologija na našim prostorima nastajala kao samostalna disciplina.
Na sastanku je naglašeno i da su prevencija i rana dijagnostika najvažnije, te da prostora za unapređenje ima pre svega na nivou primarne i sekundarne zdravstvene zaštite što  je zadatak svih zaposlenih u oblasti zdravstva, ali i kod korisnika zdravstvenih usluga u vidu redovnog uzimanja propisane terapije i kontrole zdravlja.
Simpozijumu su prisustvovali gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir S. Kostić, državni sekretari u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Vladimir Đukić i Nenad Nerić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr med. Dragan Bogdanić, šef kabineta ministar odbrane brigadni general Siniša Radović, rektor Univerziteta odbrane general-major doc. dr Goran Radovanović, dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Tihomir Ilić, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ doc. dr Verica Jovanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić, zamenik načelnika VMA brigadni general prof. dr Dragan Dinčić i načelnik Grupe internih klinika VMA pukovnik doc. dr Nenad Ratković, kao i vodeći autoriteti neurologije sa prostora Srbije i zemalja u okruženju.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas