IMG_3802.jpg

Mladi lekar sa VMA najbolji istraživač na Kongresu EPC u Pragu

29. 06. 2012

Predstavnici Klinike za opštu hirurgiju Vojnomedicinske akademije učestvovali su na 44. kongresu Evropskog pankreasnog kluba (European Pancreatic Club - EPC) i 7. internacionalnom simpozijumu stečenih bolesti pankreasa (International Symposium on Inherited Diseases of the Pancreas - ISIDP), koji su održani od 20. do 23. juna 2012. godine u Pragu, Republika Češka. Navedeni sastanci su jedni od najznačajnijih svetskih kongresa kada je u pitanju tematika vezana za bolesti pankreasa, na kojima aktivno učešće imaju vodeći svetski zdravstveni centri.
Multidisciplinarna predavanja obrađivala su uža područja dijagnostike i konzervativnog i hirurškog lečenja akutnog i hroničnog pankreatitisa i tumora pankreasa. Među predavačima i učesnicima Kongresa u Pragu bili su istaknuti svetski hirurzi, gastroenterolozi, genetičari i patofiziolozi, kao i predsednik EPC-a dr Helmut Fris, jedan od vodećih svetskih pankreasnih hirurga i tvorac skoring sistema za procenu težine akutnog pankreatitisa, profesor Klement Imri. Ove godine je Klinika za opštu hirurgiju VMA po prvi put na sastanku imala prihvaćene tri prezentacije koje se bave tematikom dijagnostike, procene težine i lečenja akutnog pankreatitisa, a koje su prezentovane od strane prof. dr Darka Mirkovića i dr Mihaila Bezmarevića.  
  1. ''Rani rezultati jednocentrične dekompresivne studije'' (Dekompresivna laparotomija sa privremenim zatvaranjem abdomena nasuprot perkutanoj punkciji uz plasiranje abdominalnog katetera kod pacijenata sa abdominalnim kompartment sindromom u toku akutnog pankreatitisa)
  2. BISAP skoring sistem i Procalcitonin nasuprot APACHE II skoring sistemu i S-reaktivnom proteinu u ranoj proceni težine i ishoda akutnog pankreatitisa
  3. Korelacija između Procalcitonin-a i intra-abdominalnog pritiska, kao i njihova uloga u proceni težine i ishoda akutnog pankreatitisa
Za rad pod naslovom ''Rani rezultati jednocentrične dekompresivne studije'' (Dekompresivna laparatomija sa privremenim zatvaranjem abdomena nasuprot perkutanoj punkciji uz plasiranje abdominalnog katetera kod pacijenata sa abdominalnim kompartment sindromom u toku akutnog pankreatitisa)'' dr Mihailo Bezmarević je nagrađen od strane stručne komisije Kongresa za najboljeg mladog istraživača.
VMA je ustanova u kojoj se leči najveći broj bolesnika sa teškom formom akutnog pankreatitisa u zemlji. Iskustva VMA u lečenju bolesnika sa abdominalnim kompartman sindromom u teškoj formi akutnog pankreatitisa izazvala su veliko interesovanje među učesnicima Kongresa.
 
29. jun 2012. godine
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas