141.jpg

Minimalno invazivno lečenje osteoporotičnih preloma kičme

19. 08. 2010

Beograd, 19.avgust-Stručni tim Klinike za neurohirurgiju VMA uspešno sprovodi metodu perkutane Verthebral Body Stent kifoplastike. Ovo je najnovija minimalno invazivna hirurška procedura lečenja preloma kičme koja se predominantno primenjuje kod pacijenata sa osteoporozom, ali se može primenjivati i kod jednog broja pacijenata sa metastatskim tumorima u kičmenom stubu.
 
Ova metoda se za sada kod nas jedino radi na VMA, a naši neurohirurzi uveli su je u rutinsku praksu samo nekoliko meseci nakon što je ista počela da se sprovodi u najrazvijenijim svetskim neurohirurškim centrima.

-Intervencija se izvodi bez klasičnog operativnog reza, tako što se kroz kožu plasira šuplja igla kroz koju se izvodi cela intervencija. U slomljeni pršljen prvo se ubaci specijalni balon kojim se koriguje prelom i u značajnoj meri vrati prethodna visina pršljena, potom se plasira odgovrajuća stent-mrežica koja obezbeđuje da korigovana pozicija preloma ostane nepromenjena dok se, kao poslednji korak intervencije, ne ubaci koštani cement koji trajno fiksira prelom i učvrsti kičmeni stub. Koncept kifoplastike se razlikuje od intervencije vertebroplastike po tome što se kod kifoplastike ne učvršćuje samo prelom kičme, nego se i vraća normalna visina slomljenog pršljena, odnosno ispravlja cela kičma i sprečava nastanak pogrbljenosti i savijanja tela prema napred. –objašnjava u izjavi za sajt VMA potpukovnik dr Milenko Savić.

Pogrbljenost zbog preloma pršljenova kod osteoporoze predstavlja veći medicinski problem nego što se ranije mislilo, jer osim što remeti normalan hod, smanjuje i vitalni kapacitet pluća, opterećuje srčani rad i značajno smanjuje zivotni vek. - Zbog toga je važno da se ne samo fiksira prelom, nego i da se u celosti ispravi kičmeni stub-kaže potpukovnik Savić.
 
On ističe da se intervencija može raditi i u lokalnoj anesteziji ako je to neophodno zbog eventualnih pratećih oboljenja. Kod jednosegmentnog preloma procedura traje do 45 minuta i kao takva je primenljiva i kod pacijenta bilo koje starosne dobi. Pacijenti su potpuno pokretni samo nekoliko sati nakon intervencije, a bolničko lečenje traje maksimalno 24 sata. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas