Melanom-nova-rešenja-nove-dileme.jpg

„Melanom: nova rešenja, nove dileme“

03. 04. 2015

Kurs pod nazivom „Melanom: nova rešenja, nove dileme“ u organizaciji Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva i Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt pozdravio je okupljene na kursu koji se treći put po redu održava na VMA i istakao da je ovakav interdisciplinarni pristup oboljenju odličan primer kako se u medicini postižu najbolji rezultati. Rekao je da je Vojnomedicinska akademija, najviše zahvaljujući prof. dr Marijanu Novakoviću, koji je predsednik Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva i Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, organizaciono i stručno dala na važnosti lečenju melanoma. Pohvalio je napore Odbora da se usaglase stavovi po pitanju lečenja pacijenata sa melanomom, napiše nacionalni vodič dobre lekarske prakse, napravi nacionalni registar i objavi monografija na ovu temu, a veliki doprinos tim naporima je i održavanje današnjeg kurs koji okuplja oko 300 učesnika različitih specijalizacija. Permanentno usavršavanje i prihvatanje primene svih novina koje će doprineti boljoj dijagnostici i lečenju neophodni su svim lekarima koji su uključeni u proces zaštite zdravlja u ovoj oblasti, a na zadovoljstvo i korist pacijenata i lekara. Dodao je i da je prevencija jedan od najuspešnijih preduslova svakog lečenja i izrazio zadovoljstvo što se među okupljenima nalazi veliki broj epidemiologa, dermatologa, hirurga plastičara, patologa i medikalnih onkologa iz svih medicinskih centara u Srbiji koji su podjednako važni u lečenju ove raširene i podmukle bolesti.
Plenarnim predavanjima u nastavku sastanka obuhvaćene su teme od značaja za ovaj maligni tumor koji je na desetom mestu od svih tumora po učestalosti oboljevanja. Izneti su postojeći dokazi za skrining i njegove epidemiološke karakteristike u cilju pravovremenog otkrivanja eventualnog potencijalnog rizika kod osoba u određenim starosnim dobima, kao i preporuke i ograničenja prema sagledanim parametrima kliničkih studija i međunarodnih istraživanja o uspešnosti skrininga.
Bilo je reči o dermoskopskim karakteristikama melanoma i dermoskopiji čija se uloga ogleda upravo u ranom otkrivanju zloćudnih promena i smanjenju broja hirurških ekscizija. Govorilo se o imunohistohemiji, odnosno prognostičko-dijagnostičkim markerima i dijagnostici melanocitnih lezija, a prisutni su imali priliku da čuju i više o standardima u biopsiji limfnog čvora stražara - minimalno invazivnoj dijagnostičkoj proceduri i postojećim dilemama po pitanju terapijskog efekta i uticaja na ukupno preživljavanje pacijenata.
Predavanjima u drugom delu sastanka bile su obuhvaćene novine iz oblasti adjuvantnih metoda lečenja ovog maligniteta, uslovi za BRAF testiranje u metastatskom melanomu, kao i inovativne terapije i njihova dostupnost, a osim predavanja za polaznike kursa bile su organizovane i radionice u vidu serije prikaza slučajeva koji obrađuju određene kliničke probleme.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas