Melanom knjiga za sajt.jpg

"Melanom kože: prevencija, dijagnostika i lečenje"

31. 03. 2014

Stručni skup o novinama u dijagnostici i terapiji melanoma u organizaciji Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva i Akademije medicinskih nauka SLD, održan je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Nakon predavanja o hirurškim i drugim načinima lečenja ovog malignog oboljenja promovisana je monografija "Melanom kože: prevencija, dijagnostika i lečenje" čiji su urednici načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković i primarijus dr Nada Babović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a autori članovi Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva.
Načelnik VMA istakao je da monografija objedinjuje savremene stavove i preporuke za lečenje ovog teškog oboljenja kože, kao i da je rezultat rada velikog broja lekara različitih specijalnosti. Naglasio je da je multidisciplinarni terapijski pristup značajan doprinos napretku u ranoj prevenciji i pravovremenom lečenju melanoma.
Prim. dr Nada Babović naglasila je da je Nacionalni registar za melanom jedan od osnovnih koraka koji prethodi izradi Nacionalnog vodiča dobre kliničke prakse. Registar, formiran tokom prošle godine, omogućava kontinuirano praćenje broja obolelih i kontrolu sprovođenja lečenja prema vodiču za lečenje, čije su smernice objavljene upravo u ovoj knjizi.
O monografiji su govorili i recenzenti, prof. dr Zlata Janjić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prim. dr Davorin Radosavljević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA pukovnik prof. dr Radoš Zečević.
Ova publikacija, rad grupe od 20 autora iz više medicinskih centara iz cele Srbije, nastala je usled ukazane potrebe za efikasnijim merama primarne i sekundarne prevencije melanoma u Srbiji, a za krajnji cilj ima povećanje broja rano otkrivenih melanoma, njihovo odgovarajuće lečenje, ali i smanjenje broja novoobolelih pacijenata.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas