Medis Awards.jpg

Međunarodno priznanje za reumatologa VMA

28. 01. 2022

Docent dr sc. med. Gorica Ristić iz Klinike za reumatologiju i kliničku imunologiju VMA dobitnik je „International Medis awards for medical research“ za 2021. godinu.
Ova prestižna internacionalna nagrada za naučno istraživanje iz oblasti reumatologije dodeljuje se za najbolji rad koji je publikovan u protekloj godini u vrhunskom međunarodnom časopisu.
Doktorka Ristić je svoj rad pod nazivom “Impact of disease activity on impaired glucose metabolism in patients with rheumatoid arthritis” objavila u američkom časopisu Arthritis Research & Therapy, koji je jedan od najuglednijih časopisa u svetu iz oblasti reumatologije, sa impakt faktorom 5,1.
Rezultati predstavljeni u ovom radu se odnose na ispitivanje uticaja reumatoidnog artritisa na stepen insulinske rezistencije. U odnosu na kontrolnu grupu zdravih ispitanika, kod ovih pacijenata pokazan je veći stepen insulinske rezistencije i smanjena funkcija beta ćelija pankreasa što sve zajedno povećava rizik za kardiovaskularne bolesti. Takođe, pokazana je visoka korelacija stepena aktivnosti samog reumatoidnog artritisa sa povećanom insulinskom rezistencijom, kao i njena povezanost sa stepenom ateroskleroze. Sa druge strane, kod obolelih koji su sa dobrom kontrolom bolesti, rizik je bio značajno manji.
Primenom savremene imunosupresivne terapije, stabilna klinička remisija je danas dostižna za najveći broj obolelih, a samim tim i prevencija kardiovaskularnih bolesti.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas