135.jpg

MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM OFTALMOLOGA U VMA

10. 09. 2010

Beograd, 10.septembar - Treći međunarodni simpozijum „Savremeni trendovi u oftalmologiji“ održan je danas u VMA. U radu skupa učestvovalo je više od 500 oftalmologa iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske/ Bosne i iHercegovine, Makedonije i Hrvatske. Poseban doprinos radu skupa svojim učešćem i uvodnim predavanjima dali su najeminentniji svetski oftalmolozi: prof.dr Tomas Džon sa Lajola Univerziteta iz Čikaga (SAD), vodeći hirurg u oblasti hirurgije rožnjače i gostujući profesor VMA, prof.dr Klaus Luke iz Bremena (Nemačka), predsednik Evropskog udruženja vitroretinalnih hirurga i prof.dr Nikica Gabrić iz Zagreba (Hrvatska). 

Skup je otvorio načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić koji je prisutnima poželeo dobrodošlicu u naš hram zdravlja. -Izuzetno sam zadovoljan što danas stojim pred amfiteatrom prepunim stručnjaka, vrhunskih oftamologa iz celog regiona i što ovde vidim najveća imena svetske oftalmohirurgije.Ovaj događaj je još jedno praktično ostvarenje vizija Uprave VMA da naša ustanova bude poprište stručnih i naučnih konferencija, razmene znanja, veština i iskustava sa zajedničkom misijom: u službi zdravlja i napretka medicinske misli! – kazao je general Jevtić. -VMA je danas ponovo mesto u koje je prestižno doći, naši stručnjaci su lideri u mnogim oblastima medicine, ali sve ono što znaju uvek su želeli da podele sa drugima, baš kao što to i danas čine lekari naše Klinike za očne bolesti koji će Vam u hirurgiji uživo predstaviti najnovija dostignuća u hirurgiji oka. –naglasio je Jevtić.

Načelnik Klinike za očne bolesti puk.prof.dr Miroslav Vukosavljević, zahvalio se svima prisutnima kolegama na izuzetnom odzivu i saradnji i upoznao učesnike skupa sa novinama u oblasti operacija na prednjem i zadnjem segmentu oka, egzajmer-laser refraktivnoj hirurgiji i tehnikama hirurgije glaukoma i razrokosti koje su naši stručnjaci predstavili u hirurgji uživo uz pomoć direktnog video-linka iz operacione sale VMA.

- Egzajmer laserom smo do sada uradili više od 2000 procedura skidanja dioptrije. Danas predstavljamo inovacije u fako hirurgiji – zahvat sa rezom od 2.2 milimetra i implantaciju multifokalnih asferičnih tzv.premijum sočiva koje omogućuju dobru korekciju vida i na daljinu i na blizinu. – kazao je Vukosavljević.

Oftalmolozi VMA prikazali su kolegama i tehniku ugradnje toričnih asferičnih sočiva za korekciju astigmatizma, najnovije tehnike mikroincizione zadnje vitrektomije, hirurgije prednjeg i zadnjeg segmenta oka u zbrinjavnju ablacija mrežnjače, povreda, dijabetične retinopatije itd. Prikazane su i retke tehnike hirurgije razrokosti i hirurgije glaukoma.
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas