BISOP2018.jpg

Lekari VMA na simpozijumu o terapiji bola

30. 05. 2018

Anesteziolozi Vojnomedicinske akademije aktivno su učestvovali u 13. beogradskom simpozijumu o terapiji bola (13th Belgrade Symposium on Pain - BISOP) održanom krajem maja 2018. godine u Beogradu.
Timu anesteziologa VMA, predvođenim predsednicom naučnog odbora simpozijuma doc. dr Dušicom Stamenković, ovom prilikom pripala je nagrada za najbolji originalni rad. Nagrađen je rad sa temom "Muzikoterapija kao adjuvantna nefarmakološka metoda u terapiji akutnog postoperativnog bola nakon hirurgije u predelu glave i vrata, prospektivna, randomizovana studija" koju je prezentovala potporučnik dr Aleksandra Đajić, a zapaženo plenarno predavanje sa temom "Izazovi u terapiji bola u razvijenim zemljama" održala je asist. dr Katarina Mladenović.
U radu međunarodnog skupa na temu lečenja akutnog i hroničnog bola - veoma važne oblasti za medicinu uopšte, učestvovali su i lekari VMA drugih specijalnosti. Dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu puk. prof. dr Tihomir Ilić sa svojim timom prezentovao je inovativne tehnike u terapiji bola - neinvazivnu stimulaciju mozga, a učešće kliničkih farmakologa VMA predvođenih prof. dr Viktorijom Dragojević-Simić, obeležilo je sesiju posvećenu pisanju naučnih radova, etičkim principima kliničkih istraživanja i prezentaciji podataka.
Velika sesija ovogodišnjeg sastanka koji je okupio preko 800 slušalaca i više desetina eminentih predavača iz Evrope i sveta, bila je posvećena i projektu PainOut EFIC, Serbia Network -  najvećem registru podataka postoperativnog bola u regionu. Mreža u kojoj učestvuje 10 bolnica iz naše zemlje uključujući i VMA ima za cilj izmenu pristupa postoperativnom bolu u Srbiji objedinjavanjem informacija o uspešnosti terapije bola i efikasnosti lečenja pacijenata.
Simpozijum BISOP smatra se međunarodno priznatim multidisciplinarnim događajem i jednim od većih u regionu tokom kojeg se obrađuje široka tema kao što je terapija bola. Uzveši u obzir činjenicu da se u terapiji bola koriste različite tehnike anestezije i dijapazon medikamenata, a u skladu sa potrebama i osetljivošću receptora svakog pojedinačnog pacijenta, stručni sastanci poput BISOP prilika su za razmenu znanja i iskustava iz prakse iz oblasti snižavanja bola, pospešivanja oporavka pacijenata i smanjenja eventualnih sistemskih komplikacija.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas