101.jpg

KORAK DALjE NA SVETSKOJ NAUČNOJ SCENI

03. 12. 2010

Beograd, 03.decembar - General-major prof.dr Miodrag Jevtić i pukovnik prof.dr Zoran Popović predstavljali su našu zemlju na godišnjem sastanku Američke asocijacije vojnih hirurga (AMSUS) koji je nedavno održan u Feniksu, Arizona.

Naši predstavnici učestvovali su na ovom prestižnom skupu na poziv Asocijacije i uz saglasnost Ministarstva odbrane Republike Srbije i tom prilikom su prisutnim vojnim hirurzima iz SAD i sveta predstavili naša iskustva u oblasti postupanja u uslovima masovnih katastrofa što je bilo izuzetno dobro prihvaćeno od strane učesnika kongresa. Predstavnici SAD, kao i ostalih zemalja učesnica upoznati su sa mogućnostima i dosadašnjim rezultatima naše vojne hirurgije, kao i vojnozdravstvene službe u celini.

Tokom trajanja kongresa srpski predstavnici ostvarili su više stručnih kontakata sa čelnicima vojnozdravstvene službe SAD i većeg broja zemalja sveta (Austrija, Nemačka, Španija, Južna Koreja, Francuska, Italija, Japan) koji su iskazali interes za unapređenje vojnomedicinske saradnje sa našom zemljom.


Članovi naše delegacije izneli su interes Srbije da se u okviru bilateralne vojne saradnje sa SAD revitalizuje program edukacije naših stručnjaka u eminentnim američkim vojnozdravstvenim ustanovama, poput vojne bolnice Bethesda, kao centralne vojne bolnice SAD.

Srpski predstavnici su tokom boravka u SAD razgovarali i sa gospodinom George Peach Taylor-om, pomoćnikom Sekretara za odbranu SAD za pitanja vojnog zdrvastva, kontraadmiralom Willliam Roberts-om, jednim od čelnih ljudi Mornaričkog vojnog saniteta SAD, kao i general-majorom George Anderson-om, izvršnim direktorom AMSUS-a, kao i sa više visokih oficira bolnice Walter Reed i sa većim brojem rukovodilaca hirurške službe američke vojske. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas