166.jpg

Kontinuirana medicinska edukacija-imperativ savremenog doba

24. 05. 2010

Beograd, 24.maj - Kontinuirana medicinska edukacija (KME) predstavlja stalno stručno usvršavanje medicinskih radnika i predstavlja svakako osnovni postulatu postizanja kvaliteta u svakodnevnom radu. Sa obnavljanjem rada Lekarske Komore u Srbiji, formiranjem Zdravstvenog Saveta i usvajanjem seta zakonskih akata, pred medicinske radnike postavljaju se specifični zahtevi u pogledu stručnog usavršavanja koji se gratifikuju kroz ukupan broj bodova koji ostvarujemo na godišnjem nivou i to svojom aktivnošću u različitim oblicima KME.
Prepoznajući aktuelne potrebe, a polazeći od stručnog potencijala i mogućnosti VMA u oblasti lečenja, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada, formiran je Centar za KME VMA. Dužnost koordinatora Centra, po Odluci Nastavno- naučnog veća VMA obavlja pukovnik prof.dr Predrag Romić, načelnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA.
-Sa uvođenjem novih standarda vrši se procena svakodnevnog rada svakog od nas ponaosob, a jedan od važnih parametara jeste procena da li se dovoljno dobro i kontinuirano usavršavamo, da li pratimo savremenu literaturu i najnovija sznanja iz medicinske oblasti kojom se bavimo. Takva procena, postaje veoma važna stavka u proceni našeg svakodnevnog rada. - kaže u izjavi za sajt VMA pukovnik prof.dr Predrag Romić.
On dodaje da su u periodu od januara do aprila 2010. godine nadležni organi akreditovali 38 programa konitinuirane edukacije u VMA iz različitih oblasti medicine i da je Centar za kontinuiranu edukaciju VMA uputio zahteve za akreditaciju još 52 programa, koji su ispunili kriterijume Komisije za kontrolu kvaliteta i recenziranje programa kontinuirane edukacije VMA.
- Nastojimo da organizujemo stručne i naučne skupove na najvišem nivou, kurseve i seminare svih kategorija, ali i da pomognemo kolegama iz ostalih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji i regionu. – rekao je pukovnik Romić.
- Stručni nivo skupova prethodno se verifikuje kroz ocenu katedri, stručne komisije za recenziranje programa KE i na kraju, kroz ocenjivanje Nastavno-Naučnog Veća VMA. Tek po prolasku kroz ove filtere, odobrava se priprema stručnog skupa i upućuje na akreditaciju Zdravstvenom savetu Srbije. Potom se izvodi analiza rada Centra za KME na godišnjem nivou. Mi želimo da u ovoj oblasti postignemo maksimum i da seminar održan u VMA bude garant i merilo kvaliteta.-izjavio je za sajt VMA pukovnik prof.dr Predrag Romić.
Više informacija o programima kontinuirane medicinske edukacije zainteresovani zdrvastveni radnici moći će uskoro da dobiju na baneru koji će biti postavljen na sajtu VMA. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas