Transfuzija 11102018.jpg

Kongres iz oblasti transfuzijske medicine

12. 10. 2018

Nacionalni kongres sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Analize nukleotidne sekvence genoma virusa u medicinskoj dijagnostici" u organizaciji Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju Vojnomedicinske akademije održan je u četvrtak, 11. oktobra 2018. godine u amfiteatru VMA.
Kongres je otvorio zamenik načelnika VMA brigadni general prof. dr Dragan Dinčić i rekao da su ovakva stručna okupljanja za VMA i svečanost u ime struke i nauke, a u slavu zdravlja i čoveka. Istakao je da je granica između zdravlja i nezdravlja tanka, pokretna, osetljiva, ali snažna i istrajna kao što je i sama krv. Krv je medijum koji se prenosi sa čoveka na čoveka i time popravlja kvalitet života ili produžava život pacijentu, što je i osnovna svrha medicine. Zato je, kaže prof. Dinčić, neophodno razvijati metode imunohematologije, laboratorijske analize, terapijske afereze, matičnh ćelija, koagulacije, kao i ćelijske terapije. U ime VMA, izrazio je zahvalnost organizatoru kongresa, kao i svim gostima iz zemlje i inostranstva koji su garant kvalitetne naučne rasprave u oblasti transfuziologije.
Zastupnik načelnika Instituta za transfuziologiju i hemobiologiju prof. dr Dušan Vučetić u ime organizatora se zahvalio svima koji su došli da podele novosti u oblasti transfuziologije i izrazio zadovoljstvo što će mlađe kolege imati priliku od starijih da uče na najbolji način. Kao prvog predavača, najavio je prof. dr Žana Pjera Alena (Jean Pierre Allain) sa Univerziteta u Kembridžu koji je predavao na temu uticaja sekvenciranja virusnog genoma u dijagnozi virusnih infekcija u transfuziji.
Na kongresu koji je okupio 165 učesnika, kroz 12 predavanja, obrađene su oblasti transfuzijske medicine koja se odnose na PCR-NAT testiranje uzoraka krvi dobrovoljnih davalaca, a o važnosti osavremenjivanja transfuzioloških centara, pored pripadnika VMA, govorili su eminentni naučnici iz oblasti virusologije, transfuziologije i bazičnih nauka iz Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske i drugih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas