143.jpg

Kandolf-Sekulović: Sunčanje ili zdravlje?

09. 08. 2010

Beograd, 09.avgust - Vreme je godišnjih odmora koje se vezuje za uživanje u suncu, između ostalog zbog dobijanja „zdravog i lepog“ tena. Međutim, upravo ovaj životni stil razvijen tokom dvadesetog veka doveo je i do značajnog povećanja incidencije raka kože, uključujući i melanom, za koji osim ranog otkrivanja i uklanjanja, nije pronađen efikasan lek. Stoga je zaštita od sunčanja osnovna u prevenciji raka kože.
Prema rečima doc.dr Lidije Kandolf-Sekulović iz Klinike za kožne i polne bolesti VMA, treba imati u vidu da bezbedno sunčanje ne postoji, već kreme za sunčanje treba koristiti uvek kada se boravi na plaži, čak i u jutarnjim satima. Docentkinja Kandolf upozorava i na štetne posledice odlaska u solarijum i korišćenja UV lampi. Naime, koža bele rase tokom evolucije nije bila izložena velikoj insolaciji pa se nije prilagodila i stvorila odbrambeni omotač koji efikasno apsorbuje UV zračenje i štiti DNK keratinocita i melanocita od oštećenja. Osim otkrivenih kancerogenih efekata UV zračenja, treba imati u vidu i da klimatske promene i pojava oštećenja ozonskog omotača dalje povećavaju insolaciju u poojedinim regijama, čime se opasnost pojačava.
- Ono što takođe privlači pažnju je i još jedno dokazano dejstvo sunčevog zračenja, i to vidljivog i infracrvenog dela spektra na popravljanje raspoloženja i njegovog korišćenja u lečenju depresije što se povezuje sa uticajem na produkciju melatonina, serotonina i kateholamina, mada se tačan mehanizam još uvek ne zna. Poslednjih godina ponovo se govori o neophodnosti UV zračenjem izazvane sinteze vitamina D i do sada još uvek nedovoljno ispitanim efketima vitamina D u prevenciji kardiovaskularnih, endokrinoloških oboljenja i kancera.- kaže doc. Kandolf i ističe stav stručnjaka da se i u slučajevima nedostatka vitamina D suplementacija uvek obezbeđuje putem hrane, a samo u pojedinim rizičnim grupama i izlaganjem suncu kontrolisano i kratkotrajno, jer je poznato da je u uslovima umerene klime 15 minuta nezaštićenog izlaganja suncu tokom većeg dela godine dovoljno za adekvatnu sintezu vitamina D. Prema tome, stavove o zaštiti od sunca ne treba menjati, a upozorenja stručnjaka potrebno je prihvatiti veoma ozbiljno.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas