50_god_Nefrologija1.jpg

Jubilej 50 godina vojne nefrologije

26. 04. 2013

Načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković otvorio je skup i pohvalio nefrološku školu VMA koja je izrodila mnogo priznatih stručnjaka koji su doprineli reputaciji vojne nefrologije u Srbiji. Načelnik VMA odao je priznanje doskorašnjem načelniku Klinike za nefrologiju penzionisanom pukovniku prof. dr Zoranu Kovačeviću, koji je i predsednik Nefrološke sekcije Srbije, na njegovom ličnom doprinosu razvoju programa zaveštanja organa na Vojnomedicinskoj akademiji. Potpisivanje donorskih kartica u Srbiji započeto je pre 11 godina na VMA, i to je dalo podsticaj i civilnim zdravstvenim ustanovama da krenu sa promocijom ove plemenite ideje, rekao je brigadni general Novaković.
Skup je pozdravio i rektor Univerziteta odbrane u Beogradu general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić.
Predavanje o istorijskom putu vojne nefrologije održao je prof. dr Kovačević, a usledila su predavanja: „Razvoj nefrologije i njen doprinos razvoju medicine“ prof. dr Ljubica Đukanović, „Razvoj kliničke nefrologije u vojnom sanitetu“ prof. dr Dragana Jovanovića, „Razvoj hemodijalize u vojnom sanitetu“ potpukovnika dr Ljubiše Veljančića, „Razvoj peritoenumenske dijalize u vojnom sanitetu - mogućnost perspektive daljeg razvoja“ pukovnika prof. dr Đoke Maksića i „Transplantacija bubrega u VMA, modaliteti i rezultati“ pukovnika dr Nevena Vavića.
Minutom ćutanja svi prisutni odali su poštu preminulom akademiku prof. dr Stevi Suši, osnivaču vojne nefrologije i načelniku Klinike za nefrologiju VMA do 1989. godine.

Beograd, 26. april 2013. godine
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas