134.jpg

JEVTIĆ: TRANSPLANTACIONI PROGRAM U PUNOM ZAMAHU

10. 09. 2010

Beograd, 10.septembar -Transplantacioni timovi VMA do sada su učinili 13 transplantacija jetre, 335 transplantacija bubrega, oko 600-700 transplantacija matičnih ćelija i oko 700 transplantacija kostne srži - rekao je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić sumirajući dosadašnje rezultate u sprovođenju transplantacionog programa u VMA. 

On je istakao da je transplantacija jetre u VMA prvi put izvedena 24.novembra 2005.godine i da je do sada urađeno ukupno 12 kadaveričnih i 1 transplantacija sa živog davaoca. Jevtić je podsetio da transplantacija jetre spada u najkomplikovaniji hirurški zahvat i još jednom čestitao stručnom timu VMA koji je samo u toku ove godine izveo šest transplantacija jetre. On je naglasio da na transplantaciju jetre i bubrega u Srbiji čeka više od 600 ljudi. Prema saznanjima generala Jevtića, u Srbiji ima oko 40.000 donatorskih kartica, što svakako nije dovoljno i stoga akciju zaveštanje organa treba omasoviti, u čemu će Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja imati punu podršku VMA, koja je pionir ove aktivnosti u našoj zemlji. - Cilj nam je da imamao najmanje milion mogućih donatora organa. – kazao je Jevtić. 

Prva transplantacija bubrega u VMA učinjena je 30.januara 1996. godine, i od tada do danas u VMA je učinjeno njih 298, od tooga 19 kadaveričnih, a ostale sa živog davaoca, uključujući i 21 transplantaciju preko krvno-grupne nepodudarnosti. -Posebno ističemo da su stručnjaci VMA osposobili za sprovođenje transplantacije bubrega kolege iz Kliničkog centra Niš, gde su učinili 36 transplantacija, dajući još jedan doprinos vojno-civilnoj saradnji i dokazujući da je VMA bolnica svih građana Srbije. U toku juna meseca 2010.godine pod rukovodstvom stručnjaka VMA u Kliničkom centru Banja Luka učinjena je i prva transplantacija bubrega u Republici Srpskoj.

General Jevtić govorio je i o transplantaciji matičnih ćelija i naglasio da je u VMA do sada učinjeno oko 700 transplantacija matičnih ćelija što ima veliki praktični značaj sa aspekta lečenja hemomaligniteta (akutne, limfatične, mijeloidne i granulocitne leukemije, limfomi i maligni mijelomi), solitarnih tumora npr. dojke, testisa i karcinom pluća, kao i kod autoimunskih bolesti poput multiple skleroze i u regenerativnoj medicini (koronarne i ishemijske bolesti, jetra, pankreas). Načelnik VMA naglasio je značajne rezultate rada na tom polju i istakao da je njihova evaluacija u toku o čemu će VMA uskoro informisati stručnu, naučnu i najširu javnost. On je podsetio i da je u VMA do sada učinjeno i više od 700 autologih i alogenih transplantacija kostne srži.  

 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas